Pleio

Engels | Nederlands
Campagne Open Onderwijstoegang

Campagne Open Onderwijstoegang

Campagne Open Onderwijstoegang

 0/5 Sterren (0)

Bewustwording

  Twan Vermunt
  Door Twan Vermunt in de groep Campagne Open Onderwijstoegang 2513 dagen geleden Reacties (5)

   0/5 Sterren (0)

   

  Ik denk dat het niet altijd even duidelijk is dat door het gebruik van Magister een grote groep ouders/leerlingen buiten gesloten wordt.
  Is het een idee om met name leidinggevenden en leerkrachten van VO scholen hier (wellicht ten overvloede) op te attenderen, waardoor men zich hier meer bewust van wordt? Hopelijk creëer je meteen ook een breder draagvlak. (Mensen van) scholen die zich vervolgens hier niets van aantrekken zouden m.i. daarna ook veel eenvoudiger op een blacklist geplaatst kunnen worden. Vraag is: "Op welke manier bereik je in één keer iedereen die het aangaat?".


  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Dirk Jan van der Wal
    Dirk Jan van der Wal 2378 dagen geleden

    @Mike

    Ik denk dat je een deel van wat je wilt in Pleio kunt realiseren. Je zou een deelsite voor de school in kunnen richten waar iedere ouder en leerling een account heeft. Ook dat zal nog wel het nodige beheer vragen. Met name wie heeft toegang tot welke informatie. Privacy. Je kunt natuurlijk e.e.a. delegeren aan klassenouders en mentoren. Daar zul je wel draagvalk voor nodig hebben.

    Andere optie is misschien www.schooltool.org Zeg maar een opensource alternatief voor Magister. Is net een nieuwe release van uit. Dat betekent dan wel dat de school in kwestie over moet stappen. Als ouderclub ga je dat niet actueel houden.

    • Martin Cleaver
     Martin Cleaver 2379 dagen geleden

     Ik zit te worstelen met een school gevangen in de web van Magister en Schoolmaster. Op het Montessori Lyceum  Amsterdam kunnen de kinderen en ouders niet eens met Meta (op de Appstore en van Schoolmaster a raison van €1,59 voor iPhone en Android) in loggen – dus is er geen smartphone toegang.

     En ik worstel ook met de problemen van communiceren in een “oudernetwerk”.Begin jaren 80 was ik actief in Fidonet en was ik de allereerste gebruiker van Memocom in Nederland (NL010) in 1983 of zoiets. Ik ben dus in een zekere zin een hele oude nerd die ook de alle eerste “Artnet” oprichtte in de jaren 80 – om kunstinstellingen met elkaar in contact te brengen en bestanden uit te wisselen. Maar ik ben niet echt een nerd omdat ik vind dat men zo snel mogelijk nieuwe technologieën naar buiten moest brengen en communiceren naar een niet-technische groep gebruikers – dus heb ik willen helpen om onze school oudernetwerk (PTA) draaient te houden.  Maar dat is niet makkelijk.

     Uitgangspunten zijn:

     – makkelijk mail naar de ouders in de oudernetwerk, en tussen ouders in de klas– een agenda bijhouden van vergaderingen, eventementen enz

     – bestanden opslaan van bv notulen, achtergrond verhalen en een uitgebreide lijst ouders (dus met kinderen, klassen enz) – voor intern gebruik/leden.

     – een nieuwsbrief maken.

     In het begin liep alles via Googlegroups en dat ging redelijk goed – al moet er een aparte spreadsheet aangemaakt worden bij Google docs met een ouderlijst (telefoon, kindnaam en klas). Maar sindskort ondersteunt Googlegroups geen bestanden meer (zonder inloggen) en voor een ledenlijst moet je ook inloggen.En moeten dus nu de bestanden geupload worden by box.net. Voordeel van box.net is dat men een folder kan beschermen met een “secure link” (URL incl wachtwoord). Dus. Hoeven ouders geen wachtwoord enzo te gebruiken.Maar het blijft dus een hele karwei om nieuwe leden toe te voegen. Eerst moet je ze uitnodigen voor de Googlegroup (vroeger kon je ze gewoon toevoegen maar nu alleen uitnodigen en als ze niet reageren, komen ze er niet op).

     Er is ook een aparte Gmail adres om te zorgen dat ouders die reageren alle leden van het bestuur bereiken – die moet ook bijgehouden worden. Daarna moet je nieuwe leden toevoegen in de ouderlijst met de hand en vragen of ze zelf de ontbrekende gegevens willen invullen. Daarna moeten de nieuwe ouders informatie over waar alles te vinden is (zie bijgesloten brief). Verder moet school op de hoogte gebracht worden dat er een nieuwe “klassenouder” is en dus dat die persoon een lijst krijgt van email adressen van ouders in de klas (uiteindelijk is dat blijkbaar gelukt).

     Eigenlijk zou er een secure omgeving moeten zijn met alle email adressen die selectief met verschillende groepen gedeeld kunnen worden. Een klassenouder mag alle email adressen van de klas (eigenlijk vind ik dat alle ouders in de klas van elkaar de email adressen moet kunnen hebben, maar soms is de privacy een probleem). Klassen ouders moeten ook alle andere klassen ouders kunnen bereiken (of via het bestuur of rechtstreeks. Dus een mailing lijst per klas en een voor alle klassenouders/netwerkouders.

     Er is volgens mij veel commerciële Amerikaanse software beschikbaar voor PTAs, maar open? Niet echt. En ook niet makkelijk in het nederlands om te zetten.Ik kan lang gaan zoeken, maar misschien kan Pleio zoiets aanbieden.Volgens mij kunnen de ouders een goede ingang zijn om open access te bevorderen. Dus wie kan software leveren om een PTA draaien te houden – evt in samenwerking met de school?

     Als slagroom op de taart... Als kinderen op school komen, moet de school gegevens hebben van de kids en ouders. O.a. email adres. Maar dat kan bv ook zijn informatie over talenten, belangstelling, vakken, ambachten (zoals bij veel Amerikaanse PTA software mogelijk is). Maar dit moet natuurlijk niet verdwijnen in Magister en nooit meer vrijkomen.

     • Dirk Jan van der Wal
      Dirk Jan van der Wal 2379 dagen geleden

      Ik moet even wat tijd vinden maar dan ben ik wel bereidt om een artikel te schrijven. Schakel ik uiteraard jullie hulp bij in via deze groep.

      @Martin,

      Ken ik jou niet van Facebook ;-)

      • Martin Cleaver
       Martin Cleaver 2379 dagen geleden

       Is SOM (van Simac) een goede alternitief voor Magister? Het werkt in ieder geval zonder Silverlight. Ik zie veel klachten van een kleine aantal gebruikers (Linux en ook een beetje IOS), maar ik hoor veel klachten ook van Windows gebruikende leerkrachten, kinderen en ouders omdat het zo sloom en eye-candy-ig is.

       • Jan Stedehouder
        Jan Stedehouder 2513 dagen geleden

        Een goede vraag. Ik weet dat het onderwijsveld haar eigen tijdschriften heeft. We kunnen een goed artikel aanbieden aan deze bladen. De eerste stap is het verzamelen van de bladen en hun redactiegegevens.

         

        En, bedankt voor deze bijdrage :)

       Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers