Pleio

Engels | Nederlands

Gerelateerde blogs

Wat is de waarde van een overheidsorganisatie?

Wat is de waarde van een overheidsorganisatie?

Het is een nogal Amerikaanse manier van kijken...
Een netwerksamenleving vraagt om andere overheidssturing

Een netwerksamenleving vraagt om andere overheidssturing

We zijn bekend met de idee├źn van Weber over...
Is jouw organisatie "strategisch uitgelijnd"?

Is jouw organisatie "strategisch uitgelijnd"?

Een overheidsorganisatie is geen bedrijf. Onze...
Perspectieven op publieke waarde

Perspectieven op publieke waarde

Welke publieke waarde levert RVO? Om die vraag te...

Aan het woord in Brussel

  Davied van Berlo
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 99
  Door Davied van Berlo 338 dagen geleden Reacties (1)

   0/5 Sterren (0)

  Je medewerkers zijn je beste ambassadeurs, wordt vaak gezegd. Daar is tegenwoordig een term voor, namelijk "employee advocacy" (EA). Je komt dan gezichten en/of citaten van medewerkers tegen op een website of poster, ze staan op een beurs of (en dat gebeurt steeds vaker) ze presenteren zichzelf en hun organisatie in de sociale media.

  Mij was gevraagd om een bijdrage te leveren (een korte lezing) voor een sessie over EA op een conferentie van de Europese Unie over publieke communicatie, genaamd EuroPCom (bekijk hier het hele programma). Uiteraard vertelde ik daar ook iets over RVO en wat RVO doet met EA, dus eigenlijk was het employee advocacy in de praktijk!

  Lezing

  Het panel

  RVO maakt gebruik van een app waarmee je heel gemakkelijk berichten over RVO-onderwerpen op Twitter, Facebook of LinkedIn kan zetten (Smarp). Uiteraard had ik dit deel van mijn verhaal afgestemd met Suze Krijnen, die dit project trekt bij KAI. Al ruim 250 RVO'ers zetten zo berichten online en bouwen daarmee hun online netwerk op en uit.

  Het tweede deel van mijn verhaal ging over de uitdaging van overheidsorganisaties om aansluiting te krijgen bij de netwerksamenleving. EA kan een goede basis zijn om netwerk op te bouwen en medewerkers daarbij te ondersteunen, maar met EA alleen zijn we er niet. Ik heb ook gewezen op een aantal aandachtspunten voor organisaties. De hele presentatie vind je hier.

  De andere drie presentaties in mijn sessie gingen over een project om medewerkers van het Europees Parlement hun verhaal te laten houden over hun werk, over het gebruik van Smarp (het EA-instrument) bij de Europese Commissie en over de inzet van medewerkers bij de werving van nieuwe collega's (door het bedrijf Sibelga). Zie de foto's hier.

  Ochtendprogramma en netwerklunch

  Tony Gardner

  De lunchtijd werd ook nuttig gebruikt. Ik was uitgenodigd bij de directeur die zich bezig houdt met organisatieontwikkeling bij de Europese Commissie en sprak vervolgens enkele medewerkers die kennismanagement en samenwerking probeerden te stimuleren tussen de verschillende directoraten-generaal. Er was veel interesse in Pleio!

  ´s Ochtends was de plenaire openingsbijeenkomst van de conferentie, in de grote zaal van het Europees Parlement, de "hemisphere". Op Twitter was er nogal wat kritiek dat alle sprekers mannen waren (zie alle tweets van #EuroPCom hier) én dat het meest bevlogen verhaal over Europa weer moest komen van een Amerikaan, namelijk Tony L. Gardner.

  Gardner is de voormalige VS-ambassadeur bij de EU (onder Obama) en hij nam geen blad voor de mond over de huidige president (zie de video hier, lees zijn hele toespraak hier of bekijk de getekende versie hier). De EU heeft vrede en voorspoed gebracht in Europa en zou dat verhaal beter moeten verkopen. Met iets meer marketing, meende hij: "The American way."

  Trends in sociale media

  Na mijn sessie 's middags had ik nog wat tijd om een andere sessie te bezoeken. Ik koos voor de veelbelovende titel "Where is social media headed? The biggest trends to look out for". Spreker Christophe Ginisty schetste een wereld die steeds meer wordt beïnvloed door wat online gebeurt. Daarbij zag hij vijf trends:

  Voor mijn verslag van die sessie (inclusief meer uitleg over die vijf trends!), zie mijn laatste tweets over #EuroPCom.

  En verder in Brussel ...

  Ik was al een dag eerder naar Brussel gegaan, zodat ik kon bijpraten met een oud-studiegenoot, die werkzaam is bij het Europees Parlement. Zij kent natuurlijk ook de authentieke plekken in Brussel om te gaan eten en een kopje thee te doen. En als ik in Brussel ben, ga ik altijd even langs de Grote Markt, die weer magisch was verlicht (zie foto's op Facebook).

  Tussendoor had ik ook nog tijd om twee musea te bezoeken, nl. van Magritte (mijn foto's op Facebook) en het gloednieuwe Museum van de Europese Geschiedenis (mijn foto's op Facebook). Als historicus was ik daar erg van onder de indruk: over de politieke en economische ontwikkelingen in de 19e eeuw, over de grote oorlogen van de 20e en de bevrijding na de Koude Oorlog. Kippenvel!

  Al met al een waardevol uitstapje, dat ik graag met jullie wilde delen ;-)

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers