Pleio

Engels | Nederlands

Gerelateerde blogs

Vijf stappen naar ambtelijk vakmanschap

Vijf stappen naar ambtelijk vakmanschap

Sinds kort ben ik bij het ministerie van BZK...
BB-column | Drama

BB-column | Drama

Hij lepelde ze zo op, de bijzondere aspecten van...
Verslag van de bestuurdersconferentie van Pleio

Verslag van de bestuurdersconferentie van Pleio

Op 14 december vond de bestuurdersconferentie van...

Verandert de overheid snel genoeg?

  Davied van Berlo
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 206
  Door Davied van Berlo 336 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Verandert de overheid snel genoeg?

  November is de conferentiemaand. Na mijn recente bezoek aan Brussel kon ik deze week gelukkig in Den Haag blijven. Maandag was de afsluitende bijeenkomst van IKPOB, het onderzoeksprogramma over ambtelijk vakmanschap en publieke waarde, en dinsdag het jaarcongres van de leerstoelen van het CAOP over de motiverende overheid. En ook fijn: ik hoefde deze keer geen lezing voor te bereiden ;-)

  Verslag maandag

  De rode draad van beide conferenties: de veranderende overheid. Of beter gezegd, hoe we als overheid en als ambtenaren omgaan met de veranderende samenleving. Stil staan is geen optie, maar wat moet er eigenlijk anders? Het IKPOB-programma heeft allerlei onderzoeken laten doen en bijeenkomsten georganiseerd om daar zicht op te krijgen, zie de indrukwekkende boekenlijst.

  Op de bijeenkomst van afgelopen maandag spraken Paul 't Hart (Erasmus, NSOB) en Hans Boutellier (Verweij Jonker) over de inzichten die zij hebben opgedaan gedurende de IKPOB-periode. Dagvoorzitter was Roel in 't Veld en de zaal zat vol met kennis over de overheid en ambtenaar van de toekomst. Zie mijn verslag van al deze wijsheid in een aantal tweets:

  Jaarcongres Leerstoelen CAOP

  Verslag dinsdag

  Dinsdag was het de beurt aan het CAOP-jaarcongres. Het CAOP ondersteunt een aantal leerstoelen en jaarlijks brengen ze die kennis over de ontwikkeling van de publieke sector bij elkaar. Zes professoren presenteerden hun kijk op de ambtelijke dienst op de overgang van Rutte-II naar Rutte-III en haalden inspiratie op voor hun onderzoeksprogramma´s voor de komende jaren.

  In discussie met de zaal kwam o.a. naar voren dat in het regeerakkoord nauwelijks iets over de overheid wordt gezegd. Geen bezuinigingen, maar ook geen ambitie. Missen we daarmee een kans om de broodnodige verandering te bewerkstelligen of is het juist een kans voor overheden om zelf met hun ambities aan de slag te gaan? En doen we dat dan ook? De economische crisis is voorbij, maar de democratische nog niet: 

  Jaarcongres Leerstoelen CAOP

  Weten is nog geen willen

  Een mooie bijkomstigheid bij beide bijeenkomsten was overigens de locatie. Het IKPOB had Sociëteit De Witte aan het Plein gekozen en het CAOP Sociëteit De Vereeniging, het voormalig buitenhuis van koning Willem II. De beide locaties ademen statigheid en geschiedenis. Helpt een historische omgeving om na te denken over de toekomst?

  Het contrast met vroeger laat zien hoe veel er al veranderd is en hoe constant verandering is, maar ook dat verandering steeds sneller gaat en we moeite hebben dat tempo bij te benen. We hebben veel ideeën over hoe we als overheid beter kunnen werken, maar hoe brengen we dat in de praktijk? Weten is nog geen doen. Of zoals Roel in 't Veld het zegt: "Het gaat niet om het vermogen tot handelen, maar om het handelen!"

  Hoe creëren we de wil om te veranderen? Weet jij het?

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers