Pleio

Engels | Nederlands

Informatie uitwisselen met ‘gamen’

  Bert Pranger
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 85
  Door Bert Pranger 2514 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  DP&O-medewerker ‘Dominus BertusMaximus’ legt vlak voor zijn definitieve vertrek naar Portugal uit dat ‘gamen’ niet alleen leuk is, maar ook een mogelijke bron van informatie is.

  Kanselier Domina Celina roept op tot samenwerking bij het aansluiten van cohorten. Deze zijn nodig om voortgang te kunnen boeken bij het opbouwen van je legioenen. Dominus Arie wordt aangevallen door de alliantie ‘The Elite’ en vraagt om versterking. Dominus Wizzard stelt een vraag: ‘Wie heeft nog een idee voor een goede projectmethode?’ Dominus Ruben wil lid worden van de alliantie. Vertrouwen we hem of is het misschien een spion? Eerst maar even googelen.

  Zinvolle informatie

  Zomaar een een kleine bloemlezing uit de ‘Glory of Rome’, een strategiespel op Facebook.  Ik speel dit al weer een tijdje  en ik heet daar ‘Dominus BertusMaximus’. Enerzijds omdat ik strategische denkspellen leuk vind. En anderzijds omdat het een manier is om met allerlei Portugese connecties informatie uit te wisselen. Het spel wordt natuurlijk serieus gespeeld, maar tussen alle actie door wordt er in de chat zinvolle informatie uitgewisseld. Alliantieleden die zich misdragen of geen goede bijdrage leveren, worden per ommegaande uit de alliantie gezet.

  Voor mij heeft het bijvoorbeeld al opgeleverd: wat het beste IT-beheer blad is in Portugal, hoe je het beste een auto kunt invoeren, waar je flexibele kantoorruimte kunt huren en hoe kijkt men in Portugal tegen Het Nieuwe Werken.

  Marktplaats

  Afbeelding van het spel Glory of Rome

  Je moet dus een beetje zoeken tot je een leuke plek gevonden hebt.

  In de chatberichten zie je dat er naast het spel een soort marktplaats is ontstaan van vraag en antwoord. Afhankelijk van de genoemde onderwerpen kun je besluiten om je bij een bepaalde alliantie aan te sluiten zodat je met gelijkgestemden samenspeelt. Met als voordeel dat je in het spel weer sterker wordt en meer bruikbare informatie ophaalt.

  Wat zijn de beroepen zijn van de hier bovengenomede deelnemers? Celina is patholoog – anatoom, Arie  is architect, Wizzard werkt bij een gemeente en Ruben werkt in de bouw.

  ‘Glory of Rome’ is slechts één spel. Intussen zijn er duizenden.  Daarvan zijn ‘FarmVille’, ‘CityVille’ en ‘AngryBirds’  slechts enkele bekende die tientallen miljoenen spelers hebben. Natuurlijk wordt er niet overal zinvolle informatie uitgewisseld. Je moet dus een beetje zoeken tot je een leuke plek gevonden hebt. Moeten we dan allemaal aan het gamen?  Nee, maar het is wel een leuke en effectieve manier om informatie te brengen en te halen.

  Bedrijfssimulaties

  ‘Gamen’ is overigens ook in andere vorm in opkomst, namelijk als bedrijfssimulatiegames. Kijk maar eens op de websites bedrijfssimulaties.nl en simagine.nl of zoek op YouTube naar ‘best business simulation games’. Pretpark bouwen met Knex alsof het echt is? Het kan allemaal. In stappen krijg  je inzicht in bepaalde processen. Het feit dat het een ‘game’ is maakt dat iedereen opeens fanatiek wordt . Zo zie je het natuurlijk gedrag van je collega’s. En daar kun je natuurlijk ook weer iets mee. Of niet.

  Wellicht tot ziens op het virtuele speelveld.

  BertusMaximus

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers