Pleio

Engels | Nederlands
Netwerk e-participatie

Netwerk e-participatie

Leren van ervaringen met (e)-participatie in beleidsprocessen

 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Wat is duurzaam in gebiedsontwikkeling? Geen hutspot ...

Wat is duurzaam in gebiedsontwikkeling? Geen hutspot ...

Duurzaamheid blijft onlosmakelijk verbonden met...
Van wurging naar omhelzing

Van wurging naar omhelzing

Ooit waren mensen een risico voor ‘het systeem’,...

Aangeraden groepen

Burgerparticipatie Netwerken en Bewegingen

Burgerparticipatie Netwerken en Bewegingen

Samenwerken aan netwerken: Overizicht van welke site,netwerk beweging biedt wat, doet, wat vanuit welke rol
Communicatie bij de overheid
Helpdesk Pleio

Helpdesk Pleio

Je kunt hier vragen stellen en beantwoorden!

Battle of Concepts: co-creëren en co-produceren met vleesconsumenten

  Joost Reus
  Door Joost Reus in de groep Netwerk e-participatie 2533 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Ik heb vorige week een 'Battle of Concepts' mogen jureren. Talentvolle studenten en young professionals denken mee met bedrijven over diverse vraagstukken en leveren met elkaar creatieve en innovatieve concepten aan om het vraagstuk op te lossen. Meestal is er een (bescheiden) geldprijs aan verbonden. Het Innovatienetwerk (onderdeel van het ministerie van EL&I) had een Battle of Concepts uitgeschreven met de volgende vraag: Bedenk een alternatief systeem voor de huidige veehouderijketen waarmee consumenten actief deel gaan uitmaken van de vleesproductieketens en zo kunnen co-creëren en co-produceren. Weer een heel andere vorm van e-participatie!

  Deze vraag heeft in korte tijd een groot aantal (48) creatieve ideeën losgemaakt over manieren om producenten en consumenten meer te laten samenwerken bij de productie van vlees. Ik mag nog niets bekend maken over de winnaar, maar de inzendingen waren grofweg in drie categorieën in te delen:

  1. Breng de vleesproductie weer letterlijk bij de mensen in de stad, dus stimuleer dat mensen zelf weer varkens gaan houden (op het dak, in de tuin) of dat vleesproductie weer dicht bij de mensen plaatsvindt.
  2. Zorg dat consumenten direct invloed kunnen uitoefenen op de manier waarop het vlees dat ze eten is geproduceerd. Bijvoorbeeld in de vorm van nieuwe vleescoöperaties.
  3. Geef consumenten inzicht in de manier van vleesproductie door ze veel beter te informeren hoe het vlees dat ze kopen is geproduceerd, bijvoorbeeld via allelei nieuw apps voor de smartphone.

  Op de site van Battle of Concepts kun je alle titels lezen, zoals 'Crowdfarming', 'Meet My Meat', 'Consumeat' en 'Koehandel 2'. Zodra de uitslag bekend is, zal ik het hieronder zetten.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers