Pleio

Engels | Nederlands

Gerelateerde blogs

Onethisch gedrag na goeie voornemens

Onethisch gedrag na goeie voornemens

Uit een metastudie over moral licensing blijkt...
Er is weinig corruptie in Nederland, maar ook (te) weinig integriteitsbeleid
Voor welke publieke waarden sta jij?

Voor welke publieke waarden sta jij?

Bij het woord "integriteit" denken we snel aan...
Beter gebruik van Bibob

Beter gebruik van Bibob

Sinds 1 juni 2003 kunnen verschillende...

Onderdrukt of onderdrukker?

  Peter Paul J. Doodkorte
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 17
  Door Peter Paul J. Doodkorte 169 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Onderdrukt of onderdrukker?
  • A Man of Integrity

  De fatsoenlijke familieman Reza leeft samen met zijn vrouw en zoon op het platteland in het noorden van Iran.

  Als vissenkweker leidt hij een rustig bestaan. Op een dag wordt de toevoer van een rivier afgesloten waar zijn watervoorziening afhankelijk van is. In een poging om de sluis weer open te krijgen komt hij in aanraking met Abbas, de lokale woordvoerder van een raadselachtige organisatie die simpelweg bekend staat als “de firma”. Alleen als Reza hem smeergeld betaalt, krijgt hij zijn stuk land en zijn watervoorziening weer terug. Reza wil hier niet aan toegeven, maar hij en zijn familie worden op alle mogelijke manieren onder druk gezet. Hij wordt steeds meer geconfronteerd met hoe moeilijk het is om in een corrupte samenleving integer te blijven. Hoe ver ga je om je eigen integriteit te bewaren in een land waar onderdrukkers de dienst uit maken?

  Met A Man of Integrity geeft regisseur Mohammad Rasoulof kritiek op de hedendaagse Iraanse samenleving. Het terugkomende thema van zijn films is de manier waarop een autoritair regime onafhankelijke stemmen tot zwijgen brengt. Niet voor niets is de essentie van het plot ‘Je wordt onderdrukt of ben je de onderdrukker’.

  De film bevat ook autobiografische elementen; Mohammad Rasoulof moest zijn films in het geheim maken omdat de Iraanse overheid hem een filmverbod heeft opgelegd. Via een USB-stick heeft hij de film naar het festival van Cannes gebracht. Daar werd hij onderscheiden met ‘Un Certain Regard’. En dat terwijl de film in zijn eigen land verbannen is.

  Voor trailer klik "A man of integrity"

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers