Pleio

Engels | Nederlands

Gerelateerde blogs

Pleio vanaf heden geheel open source

Pleio vanaf heden geheel open source

We krijgen regelmatig de vraag of Pleio nu echt...
A civic-social platform for a new kind of citizen duty

A civic-social platform for a new kind of citizen duty

The importance of opensource for Pleio....
IISN – bijeenkomst 7 mei 2015

IISN – bijeenkomst 7 mei 2015

Op 7 mei 2015 vond een bijeenkomst plaats van het...

Open source werkt

  Jan Arnoud ten Cate
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 113
  Door Jan Arnoud ten Cate 3108 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

   

  Open Source werkt; een recent voorbeeld uit de praktijk van de rijskoverheid.

  Er wordt de laatste jaren veel over open source gepraat en geschreven. Zowel voor als nadelen worden breed uitgemeten en becommentarieerd.

  Een van de meest fundamentele voordelen van open source, aldus de voorstanders is de vrije beschikbaarheid van de sourcecode. Hierdoor wordt voorkomen dat één bedrijf/organisatie de betreffende software monopoliseren. Tegenstanders brengen hier allerlei argumenten tegen in, de meest gehoorde: ja dat kan wel zo zijn maar wat heb je (als overheid) in hemelsnaam aan die sourcecode, wou je soms zelf een software ontwikkel afdeling op gaan zetten? Nee toch, ja, duh.

  Dat het hierbij over iets anders gaat, kan mooi geïllustreerd worden aan een recent voorbeeld uit de DWR praktijk.

  Om bepaalde Single Sign On aspecten binnen de DWR omgeving goed te regelen, is vorig jaar gekozen voor het product OpenSSO; een open source pakket dat door Sun ontwikkeld is. Na de overname van Sun door Oracle, vorig jaar heeft Oracle laten weten het pakket OpenSSO niet langer te zullen ontwikkelen (zij hebben zelf een eigen, gesloten, oplossing waaraan ze meer geld kunnen verdienen en waarbij ze klanten graag willen helpen daar naartoe over te stappen :)).

  Indien OpenSSO geen open source zou zijn geweest, was de keuze voor DWR de volgende geweest: of een alternatief voor OpenSSO zoeken en daar naar toe te migreren, of aan de hand van Oracle naar hun eigen oplossing overstappen. Beide niet erg aantrekkelijk.

  Dankzij het feit dat OpenSSO onder een open source licentie uitgebracht is, is er inmiddels een bedrijf(je), ForgeRock opgestaan en heeft laten weten OpenSSO onder de naam OpenAM (de naam OpenSSO is wel eigendom van Oracle geworden) het product verder te ontwikkelen (en voor de komende tijd zelfs langs de lijnen zoals Sun die reeds uit had gezet). Voor DWR is de situatie nu veel gunstiger: gewoon OpenSSO, onder den naam van OpenAM verder blijven gebruiken waarbij onderhoud en ondersteuning van ForgeRock betrokken kan worden (mits binnen geldende aankoopregels etc. etc.); mocht er een ander briljant bedrijf opstaan die de ondersteuning/onderhoud op OpenAM (of hoe het dan gaat heten) nog beter doet, ook geen probleem…

  Kortom een mooie case waarin open source software een relevant, strategisch voordeel boven gesloten source software biedt.

  Jan Arnoud ten Cate

   

   

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers