Pleio

Engels | Nederlands

Gerelateerde blogs

Storytelling voor het sociaal domein

Storytelling voor het sociaal domein

Wees betrokken bij bijzondere gebeurtenissenMaak...
Een samenleving zonder Belastingdienst

Een samenleving zonder Belastingdienst

Een samenleving die de moeite waard is voor ons...
Hoe gebruik je storytelling voor jouw werk?

Hoe gebruik je storytelling voor jouw werk?

HOE GEBRUIK JE STORYTELLING VOOR JOUW WERK? Vraag...
Verhalen zijn de kracht van het alledaagse

Verhalen zijn de kracht van het alledaagse

Wees betrokken bij bijzondere...

Journalisten, is de wereld werkelijk zo'n poppenkast?

  Jos van Oosten
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 133
  Door Jos van Oosten 2972 dagen geleden Reacties (1)

   0/5 Sterren (0)

  Laatst was ik op een zeer boeiend symposium met als Titel: Symposium met en over Arnon Grunberg: 'De wereld als poppenkast'. Het symposium aan de Universiteit Utrecht was gewijd aan een levensbeschouwelijke benadering van Grunbergs werk, waarbij filosofische en cultuurkritische, religieuze en morele aspecten aan de orde kwamen. De dag werd besloten met een indrukwekkende oratie van prof. dr. Johan Goud als hoogleraar Religie en zingeving in literatuur en kunst. 

  image

  Mijn interesse voor dit symposium werd aanvankelijk gewekt door de aangekondigde bijdrage van Prof. dr. Thomas Vaessens (Moderne Nederlandse letterkunde, Universiteit van Amsterdam): ‘De romanschrijver als journalist’. Als ik naar de huidige formatie kijk, dan mis ik namelijk goede journalistiek. Een journalist die eens goed in die poppenkast duikt, op zoek naar de onderliggende orde, de herkenning en mogelijke verklaring van patronen in het gedrag van betrokken politici, pers en overige betrokkenen.
  Mij bekruipt een gevoel dat in kranten en op TV geen ruimte meer is voor dit soort onderzoeksjournalistiek. Dat soort instituten is door hun economische belangen pervers geworden. Het gaat niet om de dieperliggende waarheid, maar om de attentiewaarde.

  Zou het zo kunnen zijn dat het 'embedded gaan' van romanschrijvers zoals Arnon Grunberg mij alsnog die onderzoeksjournalistiek kan opleveren? Wat is de betekenis van fictie? Die fictie, vanaf het moment dat het is gepubliceerd, is het onderdeel van onze realiteit. Dan kunnen we het er over hebben. Dan kan het ons inzichten geven, samenhang brengen en richting geven. Door de bijdrage van de diverse professoren is dat idee voor mij heel helder geworden. Tijdens het lezen van een roman, ziet Grunberg zich als dictator. Hij wil mij liefst onvoorwaardelijk meenemen in de werkelijkheid van die roman. Maar wat er daarna kan gebeuren is voor mij het boeiende, diepere betekenis geven aan hetgeen ik heb beleefd. Zo begrijp ik ook de opmerking van Grunberg, dat vanuit zijn perspectief als romanschrijver het verschil tussen fictie en non-fictie er niet zo toe doet.

  Van huis uit ben ik niet zo'n romanlezer. Ik verdiep mij liever in een wetenschappelijk publicatie, of bijvoorbeeld een betoog over hoe de wereld als gevolg van al ons technisch kunnen onontkoombaar aan het veranderen is. 
  Na gisteren is er wel wat in mij veranderd. Als ik maatschappelijke fenomenen echt wil doorgronden doe ik er misschien verstandiger aan om ook af en toe eens een roman te lezen! De romanschrijver als journalist.

  Dit geeft mij hoop....

  Nu worstel ik alleen nog met de uitspraak van Grunberg dat 'Hoop vooral corrumperend werkt. Dat het een worst is, die als je die iemand voorhoudt, je die persoon kan verleiden dingen te doen, die eigenlijk toch nergens toe leiden.'

  Maarten van der Graaff en Johan Goud, bedankt voor het organiseren van dit boeiende symposium en de indrukwekkende oratie.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Harrie Custers
    Harrie Custers 2972 dagen geleden

    Ha Jos.

    Ja en wat denk je dan van de poppenkast binnen bedrijven?

    Idd we hebben zelfs bedrijfsjournalisten, maar zijn niet of zien zich niet opgesteld als de luis in de pels.

    Vandaar de nar en de ambassadeur voor ont-moeten ;-)

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers