Pleio

Engels | Nederlands

Gerelateerde blogs

Online documenten: hoe gaat dat in z'n werk?

Online documenten: hoe gaat dat in z'n werk?

Al sinds jaar en dag zijn de documenten waar we...
Pleio wint internationale prijs

Pleio wint internationale prijs

Pleio is één van de winnaars van de Intranet...
Waar is Pleio zoal mee bezig?

Waar is Pleio zoal mee bezig?

Vorige week donderdag is Pleio officieel geopend,...
Het nieuwe gezicht van Pleio

Het nieuwe gezicht van Pleio

De afgelopen weken is er via Twitter en op Pleio...

Terug in je hok!

  Marcel Ziemerink
  Door Marcel Ziemerink 2357 dagen geleden Reacties (7)

   0/5 Sterren (0)

  Verantwoordelijkheid nemen

  Het hing al langer in de lucht maar nu lijkt het dan toch bewaarheid te gaan worden: de Belastingdienst Centrale Administratie, de organisatie die 2,5 jaar mijn salaris heeft betaald voor het goede werk dat ik buiten hun organisatie heb verricht, wil mij terug. Onder andere een succesvol kennisnet op de luchthaven Schiphol, de Moodle-leeromgeving bij de Voedsel en Waren Autoriteiten en natuurlijk Pleio. Ik zal de migratie nog begeleiden, maar hoe gaat het na 1 juni? Ik weet het niet. Iedereen vindt Pleio een fantastisch initiatief, maar als er daadwerkelijk het verschil gemaakt kan worden geven mensen en organisaties niet thuis. Pleio is van ons allemaal, mits iedereen wel z’n steentje bijdraagt.

  Binnen of buiten de overheid?


  Voor mij zelf stel ik constant de vraag “Kan ik wel terug?“ Om na twee en half jaar terug te gaan het primaire proces in zal niet mee vallen. Sterker nog: is dat überhaupt wel wat ik wil? Nee, is volmondig mijn antwoord. Maar heb ik een keuze? Ja, zullen velen zeggen. Maar welke keuzes heb ik dan? Ik zou natuurlijk als zzp'er aan de slag kunnen gaan en volledig buiten de dienst treden. Daar zal ik best mijn boterham mee kunnen verdienen, of zelfs meer dan nu. Daar ben ik van overtuigd, maar is dat mijn droom? Was dat ook de droom toen wij Pleio hebben opgericht? Nee, natuurlijk niet. We hebben Pleio opgericht om de samenwerking tussen overheidsorganisaties te bevorderen, zodat het wiel niet opnieuw uitgevonden hoefde te worden binnen deze organisaties. We willen een efficiëntere en vooral ook een goedkopere overheid. Als zzp'er heb je hele andere belangen. Je bent niet meer zo onafhankelijk, transparant. Ik praat nu met ontwikkelaars, bedrijven, organisaties en andere belanghebbenden in Pleio volledig transparant en met de intentie zoals Pleio die had bedoeld. Kun je dat als zzp'er ook doen? Nee, zeker niet altijd. Hoe je het ook wendt of keert, je zult toch aan het einde van de maand ergens een factuur naartoe moeten kunnen sturen.

  Ontwikkeling van Pleio


  In 2000 ben ik bij de Belastingdienst begonnen na een carrière in het supermarktwezen. Daar kwam namelijk een abrupt einde aan na twee herniaoperaties. Via een uitzendbureau begonnen, later in vaste dienst gekomen; eerst in Almelo, later in Apeldoorn gewerkt. In 2005 ben ik begonnen aan een interactief communicatiemiddel voor softwareontwikkelaars. Dit werd heel snel een succes. In 2007 heb ik Harrie Custers en Wim Essers leren kennen. De legendarische woorden schieten nog dagelijks door mijn hoofd: “Als er een klik is kunnen we leuke dingen voor elkaar betekenen, als de klik er niet is blijft het bij een gesprek.” Nou die klik was er. Niet veel later zijn we met zijn drieën het project “Stella 2.0” begonnen, met als doel snelle (ict-) oplossingen te kunnen bieden binnen de dienst. Dat “binnen de dienst” werd al snel een heel ruim begrip. Voor veel overheidsorganisaties zijn we aan de slag geweest, over grenzen, niet belemmerd door welke regels dan ook, zonder definitiestudies of plannen van aanpak, maar door het gewoon te doen. Zo zijn we ook met Pleio begonnen. Samen met Davied van Berlo waren wij van mening dat dit iets kon betekenen voor de hele overheid. En nu hebben we daar 30.000 gebruikers, 418 deelsites, 3600 groepen en meer dan 60 gigabyte aan data. Dat alles binnen anderhalf jaar. Uniek in de wereld! Overheden van andere landen kijken met ons mee, de Belgische federale overheid heeft al drie deelsites op Pleio, maar ook Duitsland, Denemarken, Engeland en Noorwegen zijn geïnteresseerd in Pleio en onze aanpak.

  Hokjesgeest


  Aan de vooravond van de grote doorbraak moet ik echter het veld ruimen, omdat ... ja, waarom eigenlijk? We hebben de mond vol van “Rijksbrede visie”, over grenzen heen kijken, het nieuwe werken, multifunctioneel inzetbaar en noem het maar op. Maar als het erop aankomt preekt ieder blijkbaar toch alleen voor eigen parochie en zijn we helemaal niet bezig met optimalisaties van de overheid. Integendeel. Iedereen denkt: “als ik het huis maar op orde heb, als ik mijn doelstellingen maar heb gehaald. Hoe mijn buurman het doet zal mij een zorg wezen.” Begrijp mij niet verkeerd: ik verwijt in persoon niemand iets. Dit is hoe het systeem in elkaar zit. Echter, je zult ergens moeten beginnen met het veranderen van het systeem en wat mij betreft is dat hier bij Pleio. Vandaar mijn oproep: Overheden, sta op! Maak het mogelijk om over grenzen heen te werken, kijken en hergebruiken. En zorg er dan ook voor dat die manier van werken geborgd is voor de ambtenaren die daar mee aan de slag gaan.

  Voor mij zal het wel te laat komen, maar zorg ervoor dat Pleio niet ten onder gaat aan haar eigen succes!

  Of is er toch nog een overheidsorganisatie die 1 fte beschikbaar heeft om die Ziemerink zijn werk te laten doen? VNG? ICTU? Provincies? Ministeries? Nou ja, wie heeft er eigenlijk geen belang in Pleio? Draag dan je steentje bij!

  Voor alle duidelijkheid Pleio gaat ook zonder mij gewoon door na 1 juni 2012

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Wilbert Schermer Voest
    Wilbert Schermer Voest 2356 dagen geleden

    @ Kees: Voor wildebrassen is in deze tijd toch echt geen plaats meer. Wel voor professionals die binnen de context van de huidige I organisatie kunnen werken en in staat zijn om een effectieve integratieslag te maken met andere sociale media !   

    • Kees Meesters
     Kees Meesters 2356 dagen geleden

     @Wilbert: ja, je hebt gelijk dat we op de huidige manier niet verder kunnen gaan met o.a. Pleio. In ieder geval niet voor de Rijksdienst. Dat is inherent aan de iStrategie Rijk, waarin duidelijk staat dat we blijven vasthouden aan "van binnenuit, en eigenlijk niets anders" (vrij vertaald).

     Marcel heeft ook gelijk, net als jij, ik en die 30.000 anderen die gebruik maken van Pleio in al haar huidige verschijningsvormen. Er is behoefte aan ruimte, middelen en mogelijkheden zoals die beschikbaar zijn en niet gedicteerd worden door primaire leveranciers.

     Nu alleen de oplossing nog "even vinden, voorstellen, invoeren en uitvoeren". Alles heeft een bestaansrecht binnen de eigen context. Mogelijk dat we eerst eens grondig aan de context moeten gaan werken. Niet meer vanuit en in ivoren torens, maar vanuit de wildebrassen zoals Marcel, Davied, Harrie en alle andere iconen die Pleio tot Pleio van vandaag (mee) hebben gemaakt.

     En daar zie ik een heldere rol voor de hartekreet van Marcel: (her)gebruik wat je hebt en wat je krijgt aangeboden. Duurkoop is niet altijd beter, zeker niet zodra je de wet van de grote massa betrekt. Pleio is van, voor en door een grote massa. Crowd-van-alles-en-nog-wat!

     Wij maken de toekomst (leuze die ik heb geleend van de medezeggenschap van minVenJ).

     • Wilbert Schermer Voest
      Wilbert Schermer Voest 2357 dagen geleden

      Door het vertrek van Marcel blijkt eens te meer dat de organisatie rondom pleio erg kwetsbaar is. Dit pleit er eens te meer voor om bij de verdere ontwikkeling veel meer aan te haken c.q. aansluiting te zoeken bij reeds bestaande structuren /organisatieverbanden !  Ik heb dat in mijn blog "tijd voor een nieuwe aanpak" op beleid 2.0 enige tijd geleden al voorgesteld ! 

      • Marcel Ziemerink
       Marcel Ziemerink 2357 dagen geleden

       @Kees, wat moet ik er opzeggen? Dank voor de fijne en opbeurende woorden!

       • Kees Meesters
        Kees Meesters 2357 dagen geleden

        @Marcel Z.: dank voor alles wat je gedaan hebt en achterlaat voor mij persoonlijk. Jij schrijft je stuk vanuit jouw hart, ik dank je vanuit mijn hart. Meer dan je bedanken en je het allerbeste toewensen kan ik helaas op dit moment niet voor je doen.

        Jou een beetje kennende, kom je vrij snel weer ergens in beeld vanuit een nog onbekende situatie in een nog onbekende omgeving. En ook daar ga jij dan weer ongekend bijdragen aan het plezier van anderen en van jezelf!

        Veel succes en tot?
        Groeten,
        Kees.

        • Marcel Ziemerink
         Marcel Ziemerink 2357 dagen geleden

         @Marcel, bedankt voor je fijne woorden. Afwachten wat er nog gaat komen....

         • Marcel Koenders
          Marcel Koenders 2357 dagen geleden

          Uit het hart geschreven door iemand die gewend is voor zijn mening uit te komen. Kan je zo op de banenmarkt zetten..... Wat mij betreft worden mensen zoals jij, waarvan we er niet al te veel hebben binnen onze dienst, gekoesterd. Gaat Pleio door zonder jou, dan is dat alleen maar goed. Krijg je de kans deze ingeslagen weg te perfectioneren, is dat voor eenieder alleen maar beter. Zoals je terecht stelt is het halen van doelstellingen vaak bovengeschikt aan al het andere. Links hoor ik praten over Lean, rechts hoor ik praten Open Source en zelden hoor ik iets over gemiste kans(en). Ongeacht hoe dit verder loopt, kijk naar wat je tot nu bijgedragen hebt en weet dat je nog meer kunt..........

          Marcel

         Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers