Pleio

Engels | Nederlands
ProGideon

ProGideon

Provincies op de Kaart

 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Open Data EN Open Standaarden

Open Data EN Open Standaarden

Is het zo dat Open Data alleen maar succesvol is...
Ons open data: Brabantse bloedmooie kaarten

Ons open data: Brabantse bloedmooie kaarten

http://www.jwvaneck.org/brabantse-bloedmooie-kaart...
5 collecties van overheid.nl voortaan ontsloten via open data webservice

5 collecties van overheid.nl voortaan ontsloten via open data webservice

Het Open-Data-portaal van de Nederlanse overheid,...
Hoe zit de overheid eigenlijk in elkaar?

Hoe zit de overheid eigenlijk in elkaar?

De term “overheid” wordt regelmatig in de mond...

2012 wordt een spannend jaar!

  Anne Marth Kuilder
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 57
  Door Anne Marth Kuilder in de groep ProGideon 2476 dagen geleden Reacties (2)

   0/5 Sterren (0)

  Wat zal het nieuwe jaar de geo-data wereld gaan brengen? Voor de voorstanders van open data begint het jaar alvast goed. Het Kadaster heeft binnen een recordtijd een grote hoeveelheid geografische informatie vrijgegeven die het maken van elektronische kaarten en navigatietoepassingen aanzienlijk vereenvoudigt *klik*. Zij deden dit nadat OpenStreetMap om deze data had gevraagd. De gegevens zijn vrijgekomen onder Creative Commons BY 3.0-licensie. Dat betekent dat een gebruiker het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven, er afgeleide werken van mag maken én het werk voor commerciële doeleinden mag gebruiken, zolang de naam van de maker of de licentiegever maar vermeld wordt. Dit betekent niet dat die laatste daarmee automatisch instemmen met wat er met het materiaal gedaan wordt, zij geven het als ware over aan ‘the wisdom of the cloud'. Iedereen die ook maar iets zou willen met de vrijgekomen data kan ermee aan de slag. Het Kadaster geeft dus de controle over haar eigen materiaal weg in de hoop hier heel veel mooie, creatieve, ingenieuze toepassingen voor ‘terug’ te krijgen. Zo wordt geo-data van ons allemaal. Open data is de wereld langzaam aan en tegelijkertijd radicaal aan het veranderen. 2012 wordt een spannend jaar!

   

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Anne Marth Kuilder
    Anne Marth Kuilder 2463 dagen geleden

    Hoi Linda, dank voor je reactie! Ik heb even navraag voor je gedaan en dit is het antwoord:

    Die kwestie speelt zeker ook  in andere sectoren. Beroemd voorbeeld is vrijgave van het Algemeen Wegenbestand door Rijkswaterstaat. Dat is aangevochten door marktpartijen, die hebben uiteindelijk verloren.
    Ander voorbeeld is overheidsbrede aanschaf van luchtfoto's. Daar is bewust niet gekozen om de data te gaan vrijgeven, maar alleen beschikbaar te stellen aan de partners.

    Misschien zijn deze voorbeelden van belang in de afweging die gemaakt wordt.     

    • Linda van Duivenbode
     Linda van Duivenbode 2466 dagen geleden

     Ben ook erg benieuwd of de verwacting dat het openen van al deze data inderdaad nieuwe toepassingen, producten, diensten en economische bedrijvigheid gaan opleveren. Was afgelopen week bij een workshop over data- en informatiebeleid voor het Europese global monitoring for environment and security (GMES) waarbij ook "full, free and open" gehanteerd wordt. Dat zou ook het gebruik van satelliet (aardobservatie) data moeten stimuleren.

     EL&I (DG Agro en directie Innovatie & Kennis ism Netherlands Space Office) ontwikkelen momenteel een satelliet dataportaal waarbij data van verschillende providers wordt ingekocht en beschikbaar wordt gemaakt via dit portaal, met als eerste toepassing precisie-landbouw. Er wordt, o.a. op verzoek van I&M, alvast gekeken naar verbreding van toepassingen in de watersector, weg- en waterbouw etc Afweging is nog wel dat er al private partijen op de markt zijn (satellite data provders) die mogelijk verdrongen gaan worden door het vrijgeven van deze gegevens door de overheid. Is daar in andere sectoren ook sprake van?

      

    Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers