Pleio

Engels | Nederlands

Gerelateerde blogs

10 tips voor resultaatgericht leiderschap

10 tips voor resultaatgericht leiderschap

Het leiderschap van nu en straks vraagt om sterke...
Creatief, achterdochtig en opstandig

Creatief, achterdochtig en opstandig

Een kip die een spiegelei legt “Het toppunt van...
How to lie with statistics

How to lie with statistics

1 december 2011 | door Paul de...
Leiderschap 2.0

Leiderschap 2.0

Binnen de gemeente Amsterdam waart inmiddels ook...

De wanhoop van een herdershond

  Kees Meesters
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 37
  Door Kees Meesters 2338 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  De eenvoud van vroeger

  Vroeger was bijna alles eenvoudig en bijna alles was tastbaar. Behalve dan dingen waar je over moest nadenken, maar die waren uiteindelijk vaak toch niet meer dan een droom, een illusie. En de dingen die je niet zag: die kon je niet vastpakken dus bestonden die ook niet.

  Vroeger was het vaak mooier; niet altijd beter. Je kon redelijk voorspellen wat de gevolgen van jouw handelen zouden zijn en je kon jouw handelen redelijk tastbaar uitvoeren.

  Tegenwoordig is alles bijna nog steeds hetzelfde als vroeger: bijna dan, niet helemaal. Of misschien helemaal niet hetzelfde?

  Het mooie leven

  Het is een mooi leven van Does de herdershond. Hij ligt een groot deel van de dag lekker in de zon, krijgt genoeg en lekker te eten. En hij krijgt volop aandacht, beweging en uitdagingen. O ja, en hij moet zo af en toe even vaststellen dat de boel nog is zoals dat verwacht wordt te zijn.

  De herder eist eigenlijk weinig: makke schapen die precies doen wat de herder verwacht en vooral niets wat anders is dan nietsdoen. Beetje grazen, beetje lopen, beetje liggen, beetje aan je nageslacht denken. Alleen maar mooie dingen. En Does: die hoeft er alleen maar voor te zorgen dat alles rustig en kalm blijft, alles strak in de hand.

  Het leven van een herdershond is mooi; het leven van Does is mooi. Hij weet precies wat van hem verwacht en geëist wordt en hij kan zich daar probleemloos in vinden en aan houden. Kun je het nog mooier, beter krijgen?

  Een nieuwe herder

  Voor de kudde staat een nieuwe herder. De vorige herder wilde al een poosje iets anders gaan doen en Does zag steeds vaker een onbekende man bij de herder en voor de kudde staan. Eerst gaf de herder nog bevelen, na een tijdje was het steeds de andere man die dat deed. En toen: ineens bleef de oude, vertrouwde herder weg.

  Does vindt het allemaal goed. Hij weet wat van hem wordt verwacht en hij doet zijn ding zo goed als hij dat altijd heeft gedaan. En dat was heel goed, wist hij. Dat kan hij laten zien met de vele bekers en andere prijzen die hij in het verleden, samen met de herder en de kudde heeft gewonnen. Vaak kreeg hij zelfs een bijzondere vermelding, extra complimenten, bedankjes. Allemaal dingen om trots op te zijn. Dingen waarmee je de eenvoud van een goede relatie feilloos aantoont. Alles gebaseerd op blind vertrouwen en oeverloos respect voor elkaar.

  Een nieuwe aanpak

  Na een poosje raakt de nieuwe herder steeds vaker geïrriteerd. Hij moppert op Does en hij dreigt Does met straf als Does niet beter zijn werk gaat doen. Hij kent zijn werk als geen ander en is zelfs veel beter in zijn werk dan heel veel andere herdershonden. Wat wil die man nu eigenlijk? Does snapt er niets meer van.

  De nieuwe herder geeft andere bevelen, hij eist een andere aanpak van Does om de kudde in toom te houden. Zelfs de schapen worden er onrustig van. En telkens denkt Does dat hij zijn werk weer goed doet. En telkens moet het weer anders. Krijgt hij weer andere, soms nieuwe, bevelen die hij weer opnieuw moet leren begrijpen, opvolgen en uitvoeren.

  De wanhoop

  De wanhoop slaat toe. Does verliest het plezier in zijn werk. Erger nog: de kudde is zo onrustig geworden dat de schapen zelfs nergens meer zin in lijken te hebben. En dat voor een kudde schapen: die doen normaal al bijna niets dat enige moeite kost! Hoe moet dat verder?

  En jij

  En wie ben jij in dit verhaal? En wat ga je nu zelf doen? Waarom ga je dat doen? Waarom doe je het dan nog niet?

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers