Pleio

Engels | Nederlands
 • BLOGS
 • PROGIDEON
 • VERSLAG KENNISBIJEENKOMST PROGIDEON: SAMENWERKEN EN KENNISDELEN IN BODEM- EN GEODATA
ProGideon

ProGideon

Provincies op de Kaart

 0/5 Sterren (0)

Verslag kennisbijeenkomst ProGideon: samenwerken en kennisdelen in bodem- en geodata

  Anne Marth Kuilder
  Door Anne Marth Kuilder in de groep ProGideon 2323 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Verslag kennisbijeenkomst ProGideon: samenwerken en kennisdelen in bodem- en geodata

  De wordcloud in het plaatje kregen provinciemedewerkers uit de bodem- en geosector een aantal weken geleden toegestuurd. Kwamen al die termen hen bekend voor? Of ging er ergens wel een belletje rinkelen maar slaat de angst hen om het hart omdat ze het wel zouden willen begrijpen maar door de bomen het bos niet meer zien. Weten de provinciemedewerkers welke ontwikkelingen in informatiebeheer op heb af komen en van wie en uit welk beleidsterrein er dan een inspanning wordt verwacht?

  Daarmee hadden we voor een kennisbijeenkomst van ProGideon over samenwerken en kennisdelen in bodem- en geodata(informatiesystemen) de juiste snaar geraakt. De opkomst op dinsdagmiddag 29 mei was goed, de deelnemers wilden graag weten hoe het nou zat met de samenhang tussen het provinciale georegister en het bodem loket, met wat er vanuit INSPIRE op de bodemsector afkomt, en wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn in het ontsluiten van data en kaartmateriaal voor burgers.

  Allereerst werden de uitkomsten van een enquête die onder de deelnemers was uitgezet gepresenteerd. Duidelijk werd dat de twee sectoren een beperkt beeld hebben van wat de belangrijkste beleidsopgaven zijn van elkaar. Er werden aanknopingspunten zichtbaar waarop meer uitwisseling en samenwerking tussen de twee gebieden mogelijk is.

  Luc de Horde (een van de programmacoordinatoren van ProGideon) trapte de plenaire presentaties af door het ‘schetsen’ van het landschap van geo. Hij vertelde over de doelstelling van het interprovinciale programma en specifiek PGR, de onderwerpen van dataharmonisatie onder INSPIRE en hoe de provincies op het gebied van geodata omgaan met het open data principe. Jan Klein Kranenburg (Agentschap NL Bodem+) nam het stokje van hem over. In overzichtelijke schema’s schetste hij de stand van zaken rondom bodeminformatiebeheer, de verschillende wettelijke verplichtingen en alle partijen die bodeminformatie aan elkaar beschikbaar stellen. Gerd de Kruif (programmamanager uitvoering bodemconvenant) schetste iets breder de visie op bodeminformatiebeheer vanuit het uitvoeringsprogramma Bodemconvenant. Juist in deze periode van bezuiniging, van taakstellingen, decentralisatie en een opgave vanuit Europa is er momentum om in bodeminformatiebeheer een grote slag te slaan. André Batenburg sloot de plenaire presentaties af door ons mee te nemen in de wereld van het Landelijk Grondwater Register en de ontwikkelingen die daarin op dit moment gaande zijn. Alle presentaties kun je vinden onder documenten op de pleio-site van ProGideon.

  Toen hadden de deelnemers wel lang genoeg in de luisterstand gezeten en door de presentaties waren er ook nieuwe vragen en onduidelijkheden ontstaan. Gelukkig kon men bij verschillende thematafels terecht waar meer informatie te verkrijgen was, alles nog eens rustig uitgelegd werd en er ruimte was om met elkaar in gesprek te gaan. De thema’s van de tafels waren informatiebeheer (met als tafelheer Gerd de Kruif), technische voorzieningen en ketensamenwerking (Luc de Horde en Jan Klein Kranenburg) en wettelijke verplichtingen (Johan van Arragon en Marius van der Hoff). Tijdens de sessies werden de bevindingen op brownpapers geschreven, de uitwerking hiervan is ook onder documenten te vinden.

  Het was een geslaagde bijeenkomst. Deelnemers waren provinciemedewerkers van hun eigen provincie maar uit de andere beleidssector tegengekomen die ze nog nooit eerder gezien hadden. Er werd druk geknikt toen tot slot de vraag gesteld werd of men binnenkort een kop koffie ging drinken met medewerkers uit de andere sector om eens van gedachten te wisselen. Alle afkortingen uit de wordcloud waren verhelderd en iedereen had een gevoel ontwikkeld voor de samenhang tussen de verschillende systemen en partijen. Om de sprekers, tafelheren en mede organisator Sytske Postma te bedanken kregen zij allemaal een hangzak met potaarde mee en een zakje met zaadjes van de Indische kers. Als symbool dat de zaadjes van deze kennisbijeenkomst in vruchtbare aarde mag zijn gevallen. Ik ben benieuwd of deze alternatieve bloempotjes nu te vinden zijn in een aantal provincies en bij Agenstchap NL. Ik hoop dat de eerste Indische kers uitgekomen is.

  Dit was de laatste kennisbijeenkomst die ik als programmaondersteuner ProGideon organiseerde. Ruim een jaar lang heb ik mij een dag per week mogen verwonderen over de wonderlijke provinciale wereld van de geodata, blogs geschreven en bijeenkomsten georganiseerd. Er ging een wereld voor me open. Hartelijk dank voor de goede tijd en de altijd prettige samenwerking.

   

   

   

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers