Pleio

Engels | Nederlands

Gerelateerde blogs

Afblijven

Afblijven

Als mensen niet aangeraakt worden, sterven...
Gezocht: een communicatie-enthousiasteling voor Pleio

Gezocht: een communicatie-enthousiasteling voor Pleio

Pleio wordt langzaamaan volwassen. En steeds...
Moed bij tegenspoed is halve tegenspoed

Moed bij tegenspoed is halve tegenspoed

Ik zou willen dat mensen die moeite hebben met...

Food for thought: #neverseconds

  Dirk Jan van der Wal
  Door Dirk Jan van der Wal 2319 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Food for thought: #neverseconds

  Vandaag heeft een 9-jarig Schots meisje, onbedoeld, Twitter aardig op zijn kop weten te zetten. Wat is het geval?

  Ongeveer twee maanden geleden is Martha Payna gaan bloggen. En met dat blog heeft ze meer losgemaakt dan ze ooit had kunnen bedenken. Het concept is even simpel als briljant: maak iedere dag een foto van je schoollunch en zet die online met een beoordeling. Met de volle steun van school overigens. Het duurde niet lang of het blog werd opgepikt door de (lokale) media en het aantal bezoekers schoot omhoog. Na ruim een week had ze al meer dan 100.000 bezoekers en even later de aandacht van mensen als Jamie Oliver.

  En nee, het gaat hier niet (weer) om zo'n verwend kind. Lees haar blog en vel je eigen oordeel. Martha (alias Veg) heeft het namelijk niet alleen over het plaatje maar ook over de kwaliteit en de gezondheid van de lunches die ze kreeg voorgeschoteld. Ze stelt terechte vragen over waar het eten op haar bord vandaan komt. Bijzonder. Als blijkt hoeveel bezoekers haar blog trekt besluit ze die aandacht bovendien in te zetten voor het inzamelen van geld voor een goed doel waar zij in gelooft: schoolmaaltijden voor kinderen in ontwikkelingslanden. Haar grote droom: voldoende geld inzamelen om ergens voor dat doel een schoolkeuken te laten maken. 

  Inmiddels waren echter de aandacht van de pers en de resulterende berichten in lokale bladen ook het gemeentebestuur niet ontgaan. Die waren minder blij met de recencies van de schoollunches waarvoor zij verantwoordelijk zijn. Resultaat: Veg werd uit de les gehaald en kreeg te verstaan dat ze geen foto's meer mocht maken van de lunch en moest stoppen met haar blog. De teleurgestelde Veg en haar vader maakten dit bekend via haar blog, je bedankt immers je trouwe lezers. Een blog dat inmiddels echter ook door nationale en internationale media werd gevolgd.

  And then all hell broke lose. En terecht. Wie haalt het nou in zijn hoofd om op deze manier de mond te snoeren van een 9-jarige die zich inzet voor iets wat ook die lokale overheid aan zou moeten gaan: de kwaliteit en gezondheid van voeding. Binnen een mum van tijd was #neverseconds een item op de sites van de Britse landelijke pers, nummer 1 trendig topic op twitter in de UK en nummer 3 topic wereldwijd.

  Het effect is enorm: de bezoekersteller op het blog van Veg is niet bij te houden en staat inmiddels op ruim 2,7 miljoen! Dat zijn honderduizend bezoekers in de tijd die ik nodig had om dit blog te schrijven. Honderden steunbetuigingen op haar laatste post en die steunbetuigingen vertalen zich ook in steun voor het goede doel. Veg had haar doel op 7.000 pond gezet (dat kost een schoolkeuken) met de verwachting dat ze dat niet zou halen. Inmiddels kunnen er meer dan 3 schoolkeukens gebouwd worden!

  Ook het gemeentebestuur moest door de knieën. Na een mislukte poging om de schade van hun censuur te beperken heeft men zojuist, live op nationale radio, bekend gemaakt dat men terugkomt op het besluit en dat Veg door mag gaan met haar blog.

  Veg blogt over schoolmaaltijden, haar verhaal is food for thougt voor overheden en communicatieprofessionals.

  Meer lezen?:

  Martha's blog: http://neverseconds.blogspot.co.uk

  Martha's goede doel: https://www.justgiving.com/neverseconds

  The Telegraph: http://www.telegraph.co.uk/education/educationnews/9333163/Martha-Payne-girls-hit-school-dinner-blog-NeverSeconds-banned-by-council.html 

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers