Pleio

Engels | Nederlands
Contactgroep Toekomstverkenning Natuur

Contactgroep Toekomstverkenning Natuur

Naar een nieuw natuurbeleid

 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

De energieke samenleving; terugblik op een strategisch seminar

De energieke samenleving; terugblik op een strategisch seminar

5 december op het ambtenaar 2.0 netwerk gepost....
Internetgovernance

Internetgovernance

Advies Nederland moet zich sterk maken voor...
Pleio in de pubertijd

Pleio in de pubertijd

Vanmorgen vond de werkgroep Pleio plaats met een...

Roads from RIO+20 input voor Toekomstverkenning Natuur?

  Bas Roels
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 49
  Door Bas Roels in de groep Contactgroep Toekomstverkenning Natuur 2306 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Roads from RIO+20 input voor Toekomstverkenning Natuur?

  Het PBL heeft in de aanloop naar RIO+20 de duurzaamheidsdoelen doorgerekend, in hoeverre die nog haalbaar zijn. Ik heb de samenvatting gelezen want het rapport zelf is zeer omvangrijk. Deze samenvatting (http://www.pbl.nl/publicaties/2012/roads-from-rio20-paden-naar-mondiale-duurzaamheidsdoelen-voor-2050) is zeer de moeite waard wat mij betreft. Vooral de hoofdstuk 5 wil ik hier even aantippen, dat hoofdstuk doet aanbevelingen voor benodigde transformaties in beleid en bestuur. Dat levert naar mijn idee ook materiaal voor de natuurvisie:

  Onder andere de aanbevelingen over gezamenlijk met alle actoren duidelijk krijgen van het eindbeeld of einddoel waar je met elkaar aan werkt. Zonder die duidelijkheid is het heel moeilijk om de goede kant op te bewegen met elkaar. Vooral ook voor het 'mainstreamen' (integreren, maar dan nog verder) van bijvoorbeeld natuurdoelen in economisch of waterbeleid heeft dat nodig. Hierbij wordt er ook het formuleren van tussendoelen aanbevolen, om een en ander behapbaar te houden en je voortgang inzichtelijk te maken. Dat geeft moed en hoop! Wie die einddoelen en eindbeelden moet bepalen wordt niet op ingegaan. Ik denk dat in het geval van het natuurbeleid dat niet bij een actor ligt maar een aantal in gezamenlijkheid; het rijk, de provincies maar ook gemeenten en terreinbeheerders. Iedereen moet wel die verantwoordelijkheid ook nemen en de rijksoverheid misschien wel als eerste en initiator!

  Een andere aanbeveling (uit de koker van Maarten Hajer, maar heel waardevol wat mij betreft), is het oppikken en afstemmen op de energie die er al is in de maatschappij. De transitie die al aan de gang is die moet je stimuleren. Daarmee kom je sneller verder dan met het ombuigen van de weerstanden en tegenkrachten. Hoewel dat laatste nadrukkelijk ook moet gebeuren, het is vooral een zaak de goede initiatieven en voorbeelden niet te vergeten.

  Tot slot, ik pik er nog eentje uit. Deze hoorde wij als kernteam toekomstverkenning natuur ook tijdens een werkbezoek in Eindhoven veel: het is altijd goed om stapjes te zetten in de goede richting. Je hoeft niet met een totaaloplossingen die al helemaal uitgewerkt is te komen. Dat duurt heel lang en is meestal toch gedoemd om te mislukken.

  Het is de kunst om kleine pragmatische stappen die je kunt zetten ook te zetten en daarmee weer de volgende stap mogelijk te maken. Dit langs een globaal pad welke je met je eindbeelden en einddoelen hebt uitgezet en met de hulp van de spontante initiatieven en krachten die vanuit de maatschappij al aanwezig zijn. Dat is de weg naar ...

  28-06-2012, Bas Roels

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers