Pleio

Engels | Nederlands
Contactgroep Toekomstverkenning Natuur

Contactgroep Toekomstverkenning Natuur

Naar een nieuw natuurbeleid

 0/5 Sterren (0)

NATUUR IS VOOR MIJ...

  Marian Hopman
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 81
  Door Marian Hopman in de groep Contactgroep Toekomstverkenning Natuur 2283 dagen geleden Reacties (10)

   0/5 Sterren (0)

  In dit blog kunt uw eigen idee of van een ander opnemen. Hiermee inventariseren we de beelden en waarden van natuur voor mensen

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Smit, Tanja
    Smit, Tanja 2088 dagen geleden

    Irene: struikelblokken in strijd voor natuur

    De Telegraaf, 27 januari 2013

    <!-- RSPEAK_STOP -->

    Prinses Irene en haar NatuurCollege komen belangrijke 'struikelblokken' tegen in hun strijd voor meer aandacht voor de natuur in het onderwijs. Irene van Lippe-Biesterfeld zei dat dinsdag in de Tweede Kamer, waar ze met het parlement overlegde over de zaak. Een van die struikelblokken is dat natuur een keuzevak is op de pabo's. „Wat ons betreft een misvatting”, benadrukte de prinses.

    • Smit, Tanja
     Smit, Tanja 2088 dagen geleden

     Een zeehond uit de Eems houdt het nu al bijna een maand vol in het zoete water van een afwateringskanaal. Het beest zwemt regelmatig ver de provincie in. De zeehond kan zich prima redden in het zoete water.

     Medewerkers van de Zeehondencrèche Lenie 't Hart in Pieterburen houden het dier in de gaten, meldt het Algemeen Dagblad. In het kanaal is voldoende vis aanwezig. Het dier werd eind december voor het eerst gesignaleerd in Farmsum.

     Niet lang daarna dook het op in het Schildmeer. De zeehond werd een poosje later weer in Farmsum gespot. Lenie 't Hart dacht daarom dat hij weer op de weg terug was. Nu duikt hij opnieuw op in Tjuchem.

     http://milieufocus.nl/nieuws/ecologie/zeehond-voelt-zich-prima-in-zoet-water.html

     • Smit, Tanja
      Smit, Tanja 2095 dagen geleden

      Het zit in de natuur

      Natuur waar je je mee verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar ook plaats is voor beleven en benutten.

      Op de Facebookpagina van Staatsbosbeheer zijn diverse fimpjes te vinden over natuurbeleving.

      Ga naar de Facebookpagina van Staatsbosbeheer

      • Smit, Tanja
       Smit, Tanja 2101 dagen geleden

       Bewaarde Land blijft - 4 januari 2013

       De Leidse vereniging Natuurbeleving, bekend van haar project het Bewaarde Land, hoeft voorlopig niet te vrezen voor haar voortbestaan. Het was in de afgelopen zeventien jaar ieder jaar weer survivallen. Kinderen kennis laten maken met de natuur is namelijk niet gratis.

       De vereniging houdt zich bezig met natuureducatie en heeft Leiden als bakermat. Kinderen weten vaak te weinig over de natuur en daarom worden er lessen georganiseerd voor de groepen vijf en zes van de basisschool, zo zegt oprichter en voorzitter Gerrit Jan de Bruyn (80). 'Vaak zijn kinderen bang voor de natuur. Dat proberen we weg te nemen door ze er kennis mee te laten maken.'

       De vereniging houdt zich bezig met natuureducatie en heeft Leiden als bakermat. Kinderen weten vaak te weinig over de natuur en daarom worden er lessen georganiseerd voor de groepen vijf en zes van de basisschool, zo zegt oprichter en voorzitter Gerrit Jan de Bruyn (80). 'Vaak zijn kinderen bang voor de natuur. Dat proberen we weg te nemen door ze er kennis mee te laten maken.'

       Dit is niet altijd makkelijk geweest. In de tijd dat de vereniging werd opgericht zag het er allemaal rooskleurig uit, maar deze sfeer sloeg na vijf jaar om. Toen een belangrijke donateur zich terugtrok, viel er een enorm gat in de begroting en werd het echt lastig ons hoofd boven water te houden.'

       Zoektocht
       'We moesten ieder jaar opnieuw zoeken naar geldschieters', vervolgt De Bruyn. 'Dat ging vaak net aan, maar een aantal vaste lasten gingen omhoog. Dit kwam deels doordat onze coördinator voor ons werkt via de Zijl Bedrijven Leiden, waardoor we een inleenvergoeding moeten betalen. Dat begon met 12.000 euro per jaar, wat al veel was. Maar dat nam steeds meer toe.'

       Begin vorig jaar luidde de vereniging de noodklok. Het zag er naar uit dat het nu echt over was. Maar toen schoot de gemeente Leiden te hulp. Natuurbeleving krijgt 30.000 euro verspreid over twee jaar. Daarnaast wordt zij ondersteund door hoofdsponsor Dunea.

       Dreiging
       Ook de scholen die Natuurbeleving inhuren moeten dieper in de buidel tasten. Betalen ze nu nog 28,50 euro per kind voor drie hele dagen les over de natuur, dit wordt 35 euro in 2014. 'Dat is nog slechts op de helft van de kostprijs: die ligt op 75 euro. We verwachten echter niet dat er scholen gaan afhaken. ' Per jaar verzorgt Natuurbeleving met haar project het Bewaarde Land zo'n 21 van deze series.

       Ook al ging het in de afgelopen jaren financieel niet zo goed, De Bruyn kijkt terug op een geslaagde twintig jaar van bestaan. 'We zijn begonnen in Leiden en dat hebben we uitgebouwd naar meerdere locaties in heel Nederland. Zo zitten we inmiddels al in de regio Den Haag, Baarn en hebben we meerdere vestigingen in Brabant van het Bewaarde Land.'

       'De komende drie jaar overleeft Natuurbeleving', zegt De Bruyn. Ondertussen moet er gewerkt worden aan het opvullen van het nog altijd dreigende financiële gat.
       http://www.dichtbij.nl/groot-leiden/regionaal-nieuws/artikel/2579775/bewaarde-land-blijft.aspx

       • Michael Duintjer
        Michael Duintjer 2144 dagen geleden

        Met mijn honden lekker gelopen in de koude ochtend van de zondag die altij heerlijk rustig is en ook stil door minder verkeer op de weg. Af en toe wordt een houtsnip opgejaagd uit de bosranden. De reeën liggen dieper in het bos en daar mogen mijn honden niet komen.

        Jammer dat we geen hazen, konijnen en ander wild tegen komen. De laatste jaren vind ik dit hard achteruit gaan. Voreger waren hier heel veel fazanten, maar die werden ook door velen gefokt. Het was vooral ook een konijnenveld, maar de VHS heeft hier ook heel hard toegeslaan.

        Vorige week is mijn kippenhok bezocht door een bunzing. Alle 9 kippen waren gedood, sommigen alleen de kop eraf gebeten. Volgens mij kan die bunzing niet anders, de konijnen en fazanten zijn immers weg. Extra lullig dat ik denk een hok te maken waarin ze beschermd worden, terwijl het achteraf een val werd waaruit ze niet konden ontsnappen voor die ene bunzing.

        Was het nu zo erg toen die fazanten gefokt werden. Mits ze vroeg in de zomer werden losgelaten, waren ze toch echt wild. Zou het mogelijk zijn een geneesmiddel te ontwikkelen waardoor de VHS onder controle komt? Zouden de boeren iets meer kans zien om zonder al te veel productieverlies, toch meer rekening te houden met de in het wild levende dieren?

        Het was een fijne wandeling, maar gek toch dat mijn gedachten vooral gestuurd worden door het verleden en niet de hedendaagse natuur.

        • Nature's Gift
         Nature's Gift 2224 dagen geleden

         een plek om van te genieten en een perfecte omgeving voor een bijzondere & unieke beleving.

         • Miranda Meijster
          Miranda Meijster 2227 dagen geleden

          's Avonds na een dag op kantoor, treinreis en avondspits thuis een blik uit het raam op de ondergaande zon boven de duinen en de laatste zonnestralen op het weiland daarvoor. Hardloopschoenen aan en een rondje door het weiland tussen paarden, koeien, schapen en - afhankelijk van het seizoen - ganzen of damherten.....Genieten!

          • aldert van eck
           aldert van eck 2227 dagen geleden

           Het thema van Noorderlicht dit jaar is 'Terra cognita': de verhouding tussen mens en natuur. Enerzijds het romantische verlangen naar pure natuur, anderzijds de behoefte om de natuur de bedwingen en te cultiveren. www.noorderlicht.com

           In Hoenderlo staan tegelijkertijd honderden fotografen rijendik om foto's te maken van de paartijd van edelherten. De weg langs de Hoge Veluwe wordt al de bronstpromeda genoemd. (bron: http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2012/09/hertenhype-losgebarsten).

           • Hans Rutten
            Hans Rutten 2232 dagen geleden

            een fascinerende verzameling van ondingen: onvoorspelbaar, ongrijpbaar, onkenbaar, ontembaar, onplanbaar, ondeelbaar, onprijsbaar en onbetaalbaar. Laten dit nu net de ondingen zijn die in het natuurbeleid volledig omgekeerd worden. Behalve dat (on-)betaalbare misschien...    

            • Janet van der Voort
             Janet van der Voort 2283 dagen geleden

             "Velden. Rijen bomen. Rietkragen. De schijnende vlakte van het water zelf. En aan de overkant, in de verte, opnieuw bomen. Dat was alles. Ik verveelde me daarom nooit. Het is deze onbebouwde ruimte van weilanden en sloten, deze schoonheid, die me heeft geleerd dat Nederland waardevol kan zijn. Dat Nederland me werkelijk iets kan geven.
             Schoonheid is de belofte van iets hogers. Of liever nog: van iets groters dan je eigen ego. Iets waar je graag deel van bent. En daarom genieten mensen, die dit hebben ondervonden, van de natuur - omdat die belofte daar altijd aanwezig is."

             Daan Remmerts de Vries is illustrator en schrijver
             Bron: NRC Weekend 14/15 juli 2012

              

            Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers