Pleio

Engels | Nederlands

Gerelateerde blogs

Kafkaiaans eten

Kafkaiaans eten

De regels zijn niet de conclusie van ons...
Labels zijn Tags geworden

Labels zijn Tags geworden

Er was hier en daar wat verwarring over de termen...
Hoe zit de overheid eigenlijk in elkaar?

Hoe zit de overheid eigenlijk in elkaar?

De term “overheid” wordt regelmatig in de mond...
Labels zijn Tags geworden

Labels zijn Tags geworden

Er was hier en daar wat verwarring over de termen...

Zoeken of vinden

  Kees Meesters
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 44
  Door Kees Meesters 2279 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Valkuilen hebben ook structuur

  Valkuilen hebben structuur: ze volgen redelijk logische uitgangspunten en worden op eenzelfde wijze verstopt. Gaan we op zoek naar valkuilen, of zorgen we ervoor dat we ze eenvoudig vinden om er dan gepast mee om te gaan?

  Het grote zoeken grijpt stevig om zich heen: door al die moderne (hulp)middelen raken we in een hoog tempo nog veel meer kwijt dan dat we willen. Erger nog: we raken ook veel meer kwijt dan dat we eigenlijk zelf (willen) weten. Een deel van deze ergernis is een direct gevolg van onze natuurlijke angst om dingen kwijt te raken. Dus verzinnen we allerlei structuren om onze, al dan niet digitale, spullen op te bergen.

  Veranderende logica

  Logica verandert met de context waarin ze is ontstaan. Waar we ooit klakkeloos iets plaatste, kunnen we dat daarna zelfs met de beste wil van de wereld niet meer vinden. Met enig geluk kom je het voorwerp later dan weer een keer tegen, net op het moment dat je een nieuwe versie ervan hebt gemaakt of gekocht. En niemand zal toegeven dat de oorspronkelijke logica toch niet helemaal echt 100% toekomstvast blijkt te zijn (geweest). Ach, heeft de vervangindustrie ook wat extra omzet en draag je daardoor bij aan het economische herstel. Toch?

  Wanorde is ook orde

  Een mogelijke oplossing voor ons zoekraakvraagstuk is om weer schijnbare wanorde in onze digitale ordenig aan te brengen. Vanuit de strikt individu gebonden PC blijven we stevig vasthouden aan opslagstructuren als schijven, mappen, submappen, bestanden in onze digitale (werk)omgeving. Dat ging eigenlijk nooit echt goed, maar het werkte.

  De eerste problemen kwamen al direct zodra de PC werd vervangen door een nieuwer exemplaar en je alle bestanden mee ging overzetten. Dan werd meteen de oorspronkelijke logica ook maar losgelaten en ontstond de volgende kwijtraakfase. Bij sommige mensen is dit fenomeen meerdere keren langsgekomen, waardoor ze zichzelf eigenlijk een grote dienst hebben bewezen. Ze hebben onbewust een grote stap in de juiste richting gezet, de richting van schijnbare wanorde.

  Van individu naar de massa

  Van individuele opslag naar massa-opslag is een ontwikkeling die de afgelopen jaren enorm in omvang en snelheid is toegenomen. Als je tegenwoordig niet "in de cloud" zit, lijk je helemaal niet meer mee te tellen. Hoe groter, hoe beter en hoe meer, hoe beter. Dus ook veel sneller vanalles vinden of kwijtzijn: je krijgt op een zoekopdracht echt alleen de gefilterde resultaten te zien die "alleswetenden" vinden dat jij die verdient. En daar zit ik in ieder geval niet op te wachten. En al zeker niet in een samenwerkomgeving die de mogelijkheden biedt om zelf te bepalen wat wel en wat niet gevonden hoort te worden.

  Zoeken wordt vinden

  Zoeken wordt vinden als je dat zelf wilt. Leg in een digitale samenwerkomgeving de nadruk op vindbaar zijn. Gebruik geen "valse" structuren als mappen meer: die mappen geven schijnzekerheid en dat is echt niet betrouwbare zekerheid dat iets door iemand gevonden wordt.

  Zoeken wordt vinden door de zichtbaarheid van je bestanden (sterk) te verhogen. Een bestand heeft een onderwerp en (meestal) meerdere specifieke dingen die erin worden behandeld: allemaal kenmerken van het bestand. Hang die kenmerken als "tag" (trefwoord, label) aan je bestand waardoor je in de zoekopdracht een veel grotere kans hebt dat je bestanden ook door anderen gevonden worden. Vooral door anderen omdat zij jouw logica niet hebben en dus jouw "opslagstructuur" onlogisch vinden.

  Tag wordt rijghoutje

  Tags worden rijghoutjes: door eenzelfde tag worden alle bestanden gevonden waar diezelfde tag(s) aanhangen. Zo wordt zoeken ineens vinden en worden gegevens ineens informatie, mogelijk zelfs kennis. Een tag geeft het aloude principe van "houtje-touwtje" een modern, digitaal jasje. Wat wil je nog meer? 

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers