Pleio

Engels | Nederlands
Afbeelding- en fotobewerking

Afbeelding- en fotobewerking

Tips voor het maken en bewerken van afbeeldingen of foto's met Photoshop of het gratis (online) Pixlr Editor

 0/5 Sterren (0)

TIP 2: Contrast verhogen met 'niveaus', winst zonder verlies!

  Hanjo van Houwelingen
  Door Hanjo van Houwelingen in de groep Afbeelding- en fotobewerking 2269 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Foto's rechtstreeks van een digitale camera zien er vaak flets uit. Dit kan komen omdat de camera het diafragma en sluitertijd automatisch instelt, en dat is niet altijd het 'beste'. Ervaren fotografen zet een camera daarom niet op de automatische (groene) stand, maar stellen afhankelijk van de omstandigheden de camera zelf in. Wees niet ongerust, meestal zit er voldoende beeldinformatie in de originele foto om er toch een heel fatsoenlijk plaatje van te maken.

  Als voorbeeld nemen we een foto van deze skyline:

   Foto van skyline
  originele foto, de grote afstand tot het onderwerp is mede verantwoordelijk voor het lage contrast


  Maar niet met 'contrast aanpassen'

  Je zou denken dat dit moet met de functie '(automatisch) contrast aanpassen' in een fotobewerkingsprogramma. Helaas gaat er dan flink wat beeldinformatie verloren, en dat is zonde. Het is beter om te kijken naar de aanwezige grijswaarden (of beter gezegd lichtwaarden, maar dat klinkt zo vaag) onder Niveaus:

  Photoshop: Afbeelding > Aanpassingen > Niveau's (of CTRL - L)
  Pixlr editor: Aanpassigen > Niveaus (of CTRL -L)  

  Het volgende verschijnt:

  Screen Niveaus

  Nu is goed te zien welke grijswaarden (horizontale as) en met welke hoeveelheid (vertikale as) er in de foto aanwezig zijn. Duidelijk is te zien dat er geen absolute zwartwaarden aanwezig zijn (links) maar ook geen absolute witwaarden (rechts). Ook kan je zien dat de meeste grijswaarden richting het licht (wit) gaan. Geen verassing natuurlijk getuige de originele foto.

  Sleep het zwarte driehoekje richting het begin van de curve. Hiermee maak je de donkerste grijswaarde uit de foto dus 'absoluut' zwart (ook al zijn het er weinig). Hetzelfde met het witte driehoekje, sleep deze naar links tegen het einde van de curve. Hiermee maak je de lichtste grijswaarde 'absoluut' wit:

  Screen Niveaus

   

  Het resultaat is als volgt:

  Skyline met een hoger contrast
  skyline met een verhoogd contrast

  Zo verliest de foto geen dynamiek. Bovendien, als je zo alle foto's behandeld onstaat er een prettig evenwicht in je fotoalbum. Alles wordt duidelijk als je voor de laatste keer de 'niveaus' bekijkt. Je ziet nu dat het hele lichtspectrum van zwart naar wit is vertegenwoordigd:

  Screen Niveaus nieuw

   

  Er zijn natuurlijk uitzonderingen, foto's met ochtenddauw, of een foto van een mistige dag behoeven een stuk minder aanpassingen anders ben je deze sfeer kwijt.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers