Pleio

Engels | Nederlands

Gerelateerde blogs

De kracht van eenvoud

De kracht van eenvoud

Ik heb een gespleten persoonlijkheid. Iets wat...
Politieke veranderlijkheid

Politieke veranderlijkheid

Van de ene op de volgende verkiezing wijzigen...
Over diefstal gesproken

Over diefstal gesproken

Zonder Belastingen geen gezamenlijke...
Betere overheid

Betere overheid

Al decennia worden er adviezen geproduceerd over...

Politicus 2.0

Steven Gort
Door Steven Gort 2266 dagen geleden Reacties (2)

 0/5 Sterren (0)

Dat ik deze titel laat staan. Is bijzonder. Zegt iets. Ik walg van alle x.0 toevoegingen. Die schering en inslag lijken. Overal op van toepassing. Alsof we het anders zelf niet meer begrijpen. Iets dat we nog niet kennen. Een naam + nummer geven. Het perspectief. Onbereikbaar. Daardoor ontoereikend. Maar wel vernieuwend. Want x.0!

Dus niet. De tijdgeest vangen in cijfers (1,2 & 3.0) is veronderstelde houvast geven aan je eigen onduidelijkheid.

Dat ik deze titel laat staan. Komt hierdoor.

https://twitter.com/StevenGort/status/241154963575799808

Na enig kauwen. Hier mijn bijdrage.

Kern

Gedachten vormen zich. Kern staat. Kernwoorden. Hier verzameld. Met mijn beperkte duiding daarna.

Eenvoud. Probleem. Voedselbank. Voorbeeld. Stilstand. Verdieping.

Eenvoud

Voor de essentie van het bestaan is eenvoud nodig. Niet visie. | We hebben minder mensen met visie nodig! | Waar complexiteit regeeert. Is eenvoud het medicijn.

Leven is niet eenvoudig. Vallen en opstaan. En de maatschappij zit ingewikkeld in elkaar. Die combinatie maakt strikt genomen overeind blijven ondoenlijk. Zie daar de bron van uitval. Onvermogen. Woede. Angst. Onzekerheid. En daar tegenover het verrijken. Eenzijdig toe-eigenen. Van macht. Geld. Middelen. Invloed. Een splijtzwam in de samenleving. Een splijtzwam in beleving. Zolang complexiteit de maatstaf blijkt.

Een context die om eenvoud schreeuwt! Geboren worden. In veiligheid. Groeien met vallen en opstaan. En dat toestaan. Fouten maken mag. Hoort er zelfs bij. Op die leeftijd. Volwassenheid volgt. En die komt met verplichtingen. Dat eerst. Daarna zijn er de rechten. In die volgorde. En dat ook zo durven duiden. Oud worden is een zegen. Niet een last. Dus niet droeftoeteren over vergrijzing. De zorgkosten. Etc. Blijdschap tonen. Compassie hebben. Aandacht geven. Voor die medemens op leeftijd. Dat laat zich niet financieel duiden. En dat durven toegeven. 

Sociale cohesie niet stimuleren. Ruimte bieden om het te laten doen ontstaan! Voelen we het verschil? Stimuleren is duwen. Ruimte bieden is vertrouwen geven. En accepteren dat het dan een keer (paar keer) fout kan gaan.

Probleem

Perspectief bieden is de problemen van vandaag negeren.

Niet denken en praten over morgen. Het probleem van nu oplossen. Dus niet: wat ga ik doen? Maar: wat heb ik gedaan? Achterom kijken. Benoemen waar de hulp geboden is. Onderweg naar de eenvoud. Om problemen op te (helpen) lossen. Dus geen initiatief om procedures te veranderen. Maar in de geest van de oorspronkelijke gedachte. Buiten de procedures om. Hulp bieden. Opdat wachten op de verandering. Niet nog eens een extra probleem is geworden!

Achterom kijken. Benoemen waar niks gedaan is. En plek ruimen. Voor een ander. Als het oplossend vermogen tekort geschoten is.

De hiervoor benoemde sociale cohesie helpt daarbij. Is de maatstaf om die balans te bewaken. Tussen voldoende. En onvoldoende. Zolang nog acceptatie in de sociale betekenis. Dan is er niks aan de hand. Als de acceptatie verdwijnt. Is vervanging nabij.

En zo ontstaat een organisme. Van sociaal verbonden burgers en bedrijven. Die sturend en corrigerend. Zorg kan dragen voor haar eigen problemen. Van vandaag. Niet van morgen.

Voedselbank

Zonder voedselbank geen toekomst!

Die voedselbank verdwijnt. Direct. Zonder vertraging. Want niet nodig. Niet het symptoom bestrijden. De oorzaak aanpakken. Een groter brevet van onvermogen. Voor onze maatschappelijke werkelijkheid. Bestaat niet.

En dient te verdwijnen. Definitief.

Voorbeeld

De echte innovatie is dat de mens prima zonder voorbeeld kan. | Ik ben mijn eigen voorbeeld.

Dit is de grootste opgave. Altijd die camera. Die krant. De journalist. De pers. Smekend om quotes. Om statements. En dan durven. Jezelf te laten zien. Zonder voorbeeld te willen zijn. Dat vraagt veel. Te veel?

Het besef paraat. Dat mensen hun eigen voorbeeld kunnen zijn. En dat is iets anders dan 'zoek het zelf maar uit'. Die toonzetting is niet wat ik bedoel. Dat besef van eigen voorbeeld. Dat vraagt vooral nederigheid. En dat is een schaars goed tegenwoordig.

Details en feiten niet kennen. Niet weten. Is niet erg. Details en feiten begrijpen. Verstaan. Indien beschikbaar. Desnoods paraat. Dat is wat er nodig is! De mens is geen machine. Geen informatiemanagement-systeem. Geen databank. Dus doe dan niet net alsof die mensen in de regio Den Haag wel bestaan.

Mijn overtuiging is dat nederigheid. Kwetsbaarheid. Eerlijkheid. Uiteindelijk houdbaar blijkt. En overeind zal blijven staan. Tussen de puinhopen van vandaag. Als de voorbeelden gesneuveld zijn.

Stilstand

De grootste persoonlijke ontwikkeling is stilstand.

Vooruitgang is niet altijd beter. Minder is vaker meer. Economische groei bestaat niet meer. Economie als exacte wetenschap heeft afgedaan. Dag aandeelhouderswaarde. Dag marktwerking. Afstand nemen. Beschouwen. Het crisis denken doet houvast houden aan het verleden. Een slechte voedingsbodem. Zo is gebleken. Voorbij het crisis denken verschijnt een nieuwe horizon.

Niet beter kunnen is ok. Niet beter willen soms ook. Wie of wat is maat? Waarom kinderen als eieren door een eiersnijder? Door zo'n onderwijssysteem duwen? Met de cito scores aan het plafond als ultieme doel? Niemand die het nog begrijpt. En in niet in de laatste plaats dat kind al helemaal niet.

Presteren is niet hetzelfde als bijdragen. Pauze nemen. Spiegelen. Rust verkondigen. Stilstand. Om na te denken. Te beschouwen. Terug te komen. Van eerdere gedachten. Die stilstand is nodig. Vaak. Die stilstand is bitterhard nodig. Om niet allemaal. Vooruit te rennen. De afgrond in.

Verdieping

Verandering propageren is verdieping negeren.

Ik ben niet tegen verandering. En als dat wel zo zou zijn. Dan is dat dus niet erg! Want stilstand is ok. Zie hiervoor. Enfin. Verandering is prima. Doen! Verandering verkondigen? Als oplossing? Verandering beschouwen? Vanuit gekende weerstand? Want theorie leert. Er is altijd weerstand. Als we daar terecht komen. Dan zijn we terug bij af. Oud gedrag. Doodlopend spoor.

Doen dus. Prima. En in dat doen de stilstand accepteren. In dat doen de verdieping toestaan. Acclimatiseren. Want geen haast. Niet altijd morgen meer. En nog meer daarna. Of liever nu al.

Op persoonlijk vlak idem dito. Nieuwe medewerkers nodig met andere / bredere competenties. Dat is wat ik lees in de gemiddelde strategische personeelsplannen. Bullshit. Kwaliteiten kennen. Benoemen. Waarderen. Uitnutten. Desnoods met aangepaste processen / procedures. Maar altijd vanuit belang betrokkenen. Lijdend voorwerp in kwestie. Behandelende partij incluis.

Mijn persoonlijke ervaring als lijnmanager leert. Mensen hebben ongekende kwaliteiten. En die zijn bruikbaar. Altijd. Als er tenminste iemand is die de ander serieus durft te nemen! Verdieping is nodig. Als in elke relatie. In jezelf. In elkaar. In de organisatie. Verdieping behoeft stabiliteit. En af en toe stilstand.

Betekenis

Invloedrijk zijn is niet hetzelfde als betekenisvol bijdragen. | Invloed is het nieuwe narcisme.

Tenslotte. We leven in een maatschappij van de grote bek. De brutalen. De assertieven. De hoog opgeleiden. De financieel onafhankelijken. De killers. De zelfingenomenheid. Met stropdas. Die achter een bureau. Jouw en mijn toekomst kapot maken.

Die toekomst krijgt pas echt betekenis. Als eenvoud loont. Sociale cohesie zich mag vormen. Problemen worden opgelost. Direkt. En als voorbeelden verdwijnen. Een soort onherkenbaarheid regeert. Want onderdeel. Vormt met elkaar. In plaats van voor elkaar. Of erger. Tegenover elkaar.

Dat besef van onderdeel vormen. Neemt last weg. Van het individu. Maakt last draaglijk. Want te delen. Dat besef geeft rust. Ruimte. Voor stilstand. Die weer verdieping geeft.

Betekenis is aanwezig. Beschikbaar. Je moet het kunnen zien. Je moet het willen zien.

Waar invloed verdwijnt neemt de betekenis toe.

Jouw reactie

Ik schrijf dit blog. Omdat beloofd. Aan haar. Hierboven.

Ik schrijf dit blog. Omdat ik iets vind. Van hoe de maatschappij in elkaar steekt.

Ik schrijf dit blog. Kritische reacties stel ik erg op prijs. Om mijn gedachten te vormen. Om mijn eigen stilstand verder betekenis te geven.

Reacties

Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
  • Tim Ruijters
   Tim Ruijters 2261 dagen geleden

   Interessant om te lezen hoe jij hier tegenaan kijkt. Als BPM consultant ben ik voortdurend aan het nadenken hoe procesresultaten verbeterd kunnen worden. Na het lezen van je blog ben ik toch weer eens gaan nadenken over of verandering altijd nodig/ gewenst is. Bedankt voor je blog.

   • Harrie Custers
    Harrie Custers 2264 dagen geleden

    Is dat niet zo met elk woord dat we gebruiken? De illusie hebben dat het betekenis heeft.   En veronderstellen dat anderen diezelfde betekenis kennen?

    Alleen door open interactie komen we misschien een beetje in de buurt van "elkaar begrijpen".

    Accepteren wat is en daar ook dankbaar voor zijn is een begin. Het begint bij mijzelf.

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers