Pleio

Engels | Nederlands
CIP Open source pagina

CIP Open source pagina

CIP-Platform voor het ter beschikking stellen van open source producten van derden.

 0/5 Sterren (0)

Zoek in deze groep

Leden van de groep

CIP Open source pagina

CIP Open source pagina

Eigenaar: Ruud de Bruijn

Leden van de groep: 49

Omschrijving:

Het CIP publiceert producten op het gebied van informatie­veiligheid en privacy­bescherming met de nadrukkelijke bedoeling deze vrij ter beschikking te stellen aan organisaties. Deze producten komen tot stand uit of met behulp van het omvangrijke CIP-netwerk van aangesloten organisaties en hun professionals. Je vindt de CIP-producten op de publieke site cip-overheid.nl en in de community-site cip.pleo.nl; voor de community site zijn een (kosteloos) lidmaatschap en een registratie vereist.

CIP-producten zijn natuurlijk niet de enige hulpmiddelen die aan organisaties ter beschikking staan om hun informatie­veiligheid te verbeteren. Er is een hele markt aan commerciële aanbiedingen en diensten op dat terrein. Het CIP is onpartijdig en staat binnen het eigen netwerk geen gerichte reclame toe voor dergelijke producten, ongeacht de kwaliteit en meerwaarde die zij kunnen bieden. Zij worden door CIP niet besproken, gebruikt of geadviseerd.

De uitzondering hierop geldt open source producten van derden met een meerwaarde voor het vakgebied. Zij moeten 100% open source zijn en eveneens om niet beschikbaar en zonder restricties of voorwaarden te downloaden en te gebruiken zijn. Bij voorkeur voldoen ze aan de CIP-normen voor Privacy by design en Secure Software (SSD).

Disclaimer: CIP biedt op deze plaats een platform voor het ter beschikking stellen van open source producten van derden. Hoewel CIP let op nut, meerwaarde en gebruiks­gemak, is CIP in geen enkel opzicht verantwoordelijk voor de werking, de kwaliteit, de continuïteit en in het bijzonder ook de veiligheid van deze producten. CIP kan nooit aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade als gevolg van het downloaden, installeren of het gebruik maken van de op deze plaats aangeboden producten.

Scroll naar beneden voor de producten. Suggesties voor deze groep kun je aangeven via de contactpagina van cip-overheid/nl.

Ondertitel: CIP-Platform voor het ter beschikking stellen van open source producten van derden.
Tag(s) (komma gescheiden):

RisicoAnalyse voor InformatieBeveiliging

Geplaatst op 19 juli 2017 image

Het uitvoeren van een risicoanalyse is een van de eerste zaken die gedaan moeten worden om een begin te maken met informatiebeveiliging. Echter, voor veel organisaties is het uitvoeren van een risicoanalyse geen triviale handeling. Zelfs voor genoeg mensen die in de informatiebeveiliging werken is het niet altijd volledig duidelijk hoe dit op een goede manier gedaan kan worden. Om daar verandering in te brengen is een aanpak met bijbehorende tooling ontwikkeld en is deze volledig open en gratis beschikbaar gemaakt voor iedereen via https://www.ravib.nl/.
Meer informatie over het hoe en waarom van RAVIB is te vinden op de RAVIB website. Een demo-account is beschikbaar om direct de werking te kunnen inzien. Het is tevens mogelijk om de broncode van RAVIB aan te vragen om de tooling in uw eigen omgeving te draaien.

Application Landscape Database

Geplaatst op 19 juli 2017 image

Weinig organisaties hebben een goed overzicht van hun informatieverwerking. Ze hebben te weinig zicht op welke informatie ze in huis hebben, waar deze informatie staat, wie ermee werkt en met welke andere systemen of partijen deze informatie wordt uitgewisseld. Ze hebben kort gezegd hun informatiemanagement niet op orde. Dit kan gevolgen hebben voor de beveiliging van bedrijfsinformatie. Grip en zicht op informatiebeveiliging vereist immers zicht en grip op de informatie zelf. Vanwege het ontbreken van eenvoudige tooling voor het in kaart brengen van de informatievoorziening is de Application Landscape Database ontwikkeld. Het betreft een gratis en open source softwarepakket, waarmee een applicatielandschap kan worden vastgelegd en op eenvoudige wijze met de rest van de organisatie kan worden gedeeld.
De Application Landscape Database kan hier worden gedownload. Voor nadere uitleg over het hoe en waarom van deze applicatie en voor een demo gaat u klik hier. De Application Landscape Database is nog in ontwikkeling, maar al wel bruikbaar.