Pleio

Engels | Nederlands
Menskracht

Menskracht

Inspiratie en ontwikkeling van professionele passie en talent

 3.7/5 Sterren (3)

2013 Jaar van de Inspiratie !

Laatst bijgewerkt op 2081 dagen geleden door Henk Thielens

 0/5 Sterren (0)

Heb je een inspiratiebron of ken je een filmpje dat inspirerend is zet het dan op deze pagina.

KLik hier om het filmpje te zien.

 image

  Durf je uit je comfortzone te komen?

Wil jij iets aan je huidige situatie veranderen? Aan een situatie waar je al zo lang tegenaan hikt? Een situatie waar je niet blij van wordt, of je misschien zelfs wel ongelukkig door voelt? Wil je die situatie veranderen maar je komt maar niet in beweging? Dan zit je waarschijnlijk vast in je comfortzone.

Je comfortzone voelt natuurlijk lekker veilig en comfortabel voor je. Ja, dat kan ik mij heel goed voorstellen. Maar het is juist dat gevoel van veiligheid dat je ervan weerhoudt om te veranderen. Veiligheid houdt je vast, vast in patronen die je belemmeren om in actie te komen.

In je veilige comfortzone weet je wat je hebt en je weet wat je krijgt. Dat geldt zowel voor je fysieke als voor je emotionele comfortzone. Maar als je iets aan je huidige situatie wilt veranderen, dan zul je toch echt uit je veilige comfortzone moeten komen. Dan zul je bereid moeten zijn om een risico te nemen. Het risico dat je moet nemen, is dat je niet precies weet wat je gaat krijgen.

Uit je fysieke comfortzone stappen, is voor de meeste mensen niet zo moeilijk. De grenzen van je fysieke comfortzone kun je makkelijk ‘oprekken’. Bijvoorbeeld door na een behaaglijk warme douche onder de koude kraan te gaan staan. Je weet dat die koude kraan heel koud zal voelen, maar je voelt het pas echt, als je daadwerkelijk onder de koude kraan gaat staan. Hetzelfde principe gaat op voor het ‘oprekken’ van de grenzen van je emotionele comfortzone. Voor de meeste mensen is het echter veel lastiger om die confrontatie aan te gaan.

Veel mensen krijgen al zweet in hun handen als ze er alleen maar aan denken dat ze uit hun emotionele comfortzone moeten komen. Misschien geldt dat voor jou ook wel. Maar ik zal je laten zien dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn om je comfortzone te verlaten. Uit je comfortzone stappen is namelijk niets anders dan over je eigen grenzen gaan. Grenzen die je zelf hebt gecreëerd. En alles wat je zelf hebt gecreëerd, kun je ook weer veranderen!

Hoe je de grenzen van je emotionele comfortzone kunt verleggen, is eigenlijk heel eenvoudig. Dat doe je door gewoon een nieuwe creatie te maken. De eerste stap heb je gelukkig al gezet. Je hebt een intentie uitgesproken. Je intentie is om uit een situatie te komen waar je ontevreden over bent. Of je intentie is om naar een situatie toe te gaan, waar je naar verlangt.

Dan zijn er nog maar 3 stappen te gaan.

Stap 1 Maak contact met je angst

Ja zeg, ben je helemaal een haartje betoeterd, hoor ik je al zeggen. Contact met mijn angst maken? Dat is nu precies waar ik van af wil. Ja, dat begrijp ik. Maar dé manier om van je angst los te komen, is om er juist contact mee te maken. Onderzoek je angst. Waar ben je precies bang voor? Welke overtuigingen spelen een belemmerende rol? Wat is het ergste dat er zou kunnen gebeuren? En hoe erg is dat voor je? Neem een besluit en trotseer je angst!

Stap 2 Visualiseer de nieuwe situatie

Het maakt helemaal niet uit wat de nieuwe situatie precies is. Het kan gaan om een betere samenwerking met een van je collega’s. Of om een promotie waar je naar verlangt of om een nieuwe baan. Dat doet er niet toe. Om de nieuwe situatie te bereiken, werkt het altijd om die nieuwe situatie te visualiseren. Visualiseren is een beproefde methode die succesvolle mensen ook toepassen. Als het bij andere mensen werkt, dan werkt het ook bij jou! De nieuwe situatie visualiseren doe je met al je zintuigen. Je doet alsof je de nieuwe situatie al bereikt hebt. Je hebt de stappen naar de nieuwe situatie toe, allemaal al gezet. Herhaal je visualisatie elke dag totdat je de nieuwe situatie ook daadwerkelijk hebt bereikt.

Stap 3 Neem het eerste kleine aanvaardbare risico!

Niemand zegt dat je meteen een heel groot risico moet nemen. Je mag het klein houden. Het eerste kleine aanvaardbare risico kan in het geval van een betere samenwerking bijvoorbeeld zijn dat je hardop tegen die collega zegt dat je graag eens over jullie samenwerking wilt praten. Als je die stap gezet hebt, en je leeft nog ;-), dan kun je het volgende kleine aanvaardbare risico nemen en dan weer het volgende, enz. Net zo lang totdat je de nieuwe situatie hebt bereikt die je gevisualiseerd hebt.

Veel inspiratie! Zie Managementsite

Stop met het plannen van verandering! Wil je sociaal innoveren en Het Nieuwe Werken een echte impuls geven? 

Ga dan talent katalyseren door ze uit te dagen, creëer een open plek waar je elkaar kunnen ontmoeten en initiatieven kunnen lanceren want door buiten het team samen te werken ontstaan er pas nieuwe dingen.  De gemeente Kerkrade start daarom binnenkort op Pleio met de deelsite KANS (Kerkrade Ambtenaar Kerkrade Nieuwe Stijl).  Wil je weten hoe je tewerk kunt gaan? Bekijk dan het filmpje met de presentie.

image

Inspireren

Energie geven en krijgen.

Bijdragen.

Er toe doen.

Anderen insluiten.

Verwonderen.

Nieuwe ideeën creëren.

Nieuwe inzichten krijgen.

Anders kijken naar jezelf.

Andere blik op je expertise krijgen.

Verrassende invalshoeken ontdekken.

Een ander kant van anderen zien.

Laten zien wat je kan en kent.

Bijzondere dingen van anderen ontdekken.

Je kwetsbaar opstellen door twijfels te uiten.

Nieuwsgierig zijn naar ‘’anders’’.

Toevallige ontmoetingen.

Associëren.

Emoties.

Positiviteit.

Vooruitgaan.

Voorwaarden om te inspireren

Openstaan.

Luisteren.

Nieuwsgierig zijn.

Oprechte interesse in elkaar.

Enthousiasme.

Drive voor een thema, onderwerp, aanpak, project..

Willen delen.

Vragen stellen.

Inspireren kan leiden tot

Mooie gesprekken.

Boeiende ontmoetingen.

Nieuwe plannen.

Andere inzichten.

Vergroten zelfkennis.

Energie.

Samenwerken.

Aandacht voor elkaar.

Ontdekken van talenten.

Gebruik maken van expertise.

Inspiratie leidt tot bijzondere dingen.

Wat doe jij, welke rol je als professional ook hebt,  om anderen te inspireren? Laat hieronder een reactie achter om anderen te inspireren.

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers