Pleio

Engels | Nederlands
Burgerparticipatie Netwerken en Bewegingen

Burgerparticipatie Netwerken en Bewegingen

Samenwerken aan netwerken: Overizicht van welke site,netwerk beweging biedt wat, doet, wat vanuit welke rol

 0/5 Sterren (0)

Vragen vanuit initiatieven

Laatst bijgewerkt op 2054 dagen geleden door Joost van Os Reacties (5)

 0/5 Sterren (0)

Ga er maar aan staan. De overheid participeert bij het initiatief van de burger. Mooie volzin. Maar wat betekent dit in de praktijk? Beginnen met luisteren, lijkt mij. Via deze website is het wellicht niet, maar hoe dan wel? Anyway, Als er vragen zijn, stel ze hier. Gaan we eens kijken of we er wat mee kunnen.

Reacties

Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
 • Maarten Bresser
  Maarten Bresser 1702 dagen geleden

  @joost van os: Excuus voor de late reactie! Met het eindigen van mijn toenmailge functie eindigde ook mijn gebruik van Pleio. Nu ik er aan dacht mij account te verwijderen, kwam ik jouw reactie tegen...

  Ik ben je gaan volgen op Twitter! Als leuke link trouwens: http://www.buus.com.br

  Dan het antwoord: stapje voor stapje gaan. In kaart brengen waarom je iets doet, wie waar behoefte aan heeft, welke mogelijkheden daarvoor zijn en iets de kans geven te groeien.

  Daarbij moet er de kans zijn ook vooral te proberen en te doen. Iemand zal als pionier de kans moeten krijgen!

  Wellicht tot ziens op Twitter.

  • Joost van Os
   Joost van Os 2052 dagen geleden

   @maarten Bresser: Wat stel je voor om te doen?

  • Maarten Bresser
   Maarten Bresser 2053 dagen geleden

   Hebben we het nu over burgerparticipatie -burgers die samenwerken met de overheid en dus zelfredzaam worden waarbij de overheid helpt dit mogelijk te maken- of overheidsregulering? (wat is overheidsparticipatie?) Het eerste lijkt mij alleen maar mooi, het tweede, met als voorbeeld de reactie van Harrie, lijkt mij een hele andere en fundamentele discussie over overheidsinrichting...

   • Joost van Os
    Joost van Os 2053 dagen geleden

    Beste Harrie,

    Dank voor je reactie. Je legt een vinger op een zere plek. Help, de overheid dreigt te helpen! Dan moet je echt oppassen. Burgerparticipatie, of overheidsparticipatie is een moeilijk te grijpen onderwerp. Het WRR-advies Vertrouwen in burgers ([http://www.wrr.nl/fileadmin/nl/publicaties/PDF-samenvattingen/R88_Vertrouwen_in_burgers_synopsis.pdf]) adviseert over hoe de overheid burgerparticipatie kan organiseren. Door beter te luisteren, eerder in het proces. Niet meteen bedenken hoe het beter kan. Hiervoor is op enig moment het begrip 'overheidsparticipatie' bedacht. Maar dat is makkeijker gezegd dan in de praktijk toegepast, en precies om de reden die jij noemt. Dus enerzijds moet de overheid beter luisteren naar de burgers, en misschien wel volgen, anderzijds moet de overheid weer niet gaan bemoeien. In deze groep zoek ik naar geslaagde voorbeelden. Voorbeelden van meedoen, en soms van juist loslaten door de overheid.

    Op het gebied van reisinformatie (mijn eigen dossier) hebben we de keuze gemaakt om vooral reisinformatie als open data beschikbaar te stellen, en het bouwen van mooie apps over te laten aan de markt. De apps komen langzaam maar zeker van de grond. Maar om goede data te organiseren blijven er taken over voor de overheid. En die taken probeer ik zelf zoveel mogelijk samen met de burgers te organsieren. Zie ook mijn blog van vorige week.

    • Harrie Custers
     Harrie Custers 2053 dagen geleden

     Wat is eigenlijk de taak van de overheid?

     Doing together what you can't do alone?

     Nu leert de praktijk dat de overheid en de politiek nogal snel vinden dat we iets niet zelf kunnen doen. Geen wonder dat die overheid alsmaar groter wordt. Nog even en het sexleven van echtparen moet toch echt gereguleerd worden. Want samen kunnen die twee echtelieden dat natuurlijk nooit tot een goed einde brengen.

     Dat mag misschien gek klinken of overdreven of zelfs onvoorstelbaar lijken. Echter, onze voorouders hebben zich honderd jaar terug ongetwijfeld niet kunnen voorstellen dat de overheid zich geroepen zou gaan voelen om de zorg te reguleren, de kinderopvang, de ziektezorg, de oudedagsvoorziening en wat al niet meer.

     Dus wat mij betreft zou de overheid niet meteen moeten participeren. De overheid zou juist ruimte moeten bieden, regeltjes en voorschriften die initiatieven hinderen opheffen etc. Dus inderdaad luisteren en dan doen wat nodig is om het initiatief een kans te geven. En nee, dan heb ik het dus niet over subsdies. Mogelijke consequentie van het initiatief kan natuurlijk wel lastenverlichting zijn. De burgers doen het tenslotte zelf.

     Voorbeeld.

     ik ben ondernemer en denk goh, dat verstrekken van paspoorten en rijbewijzen dat kan ik toch echt beter en goedkoper dan de overheid nu doet. Dat hoeft toch niet per gemeente uitgevoerd te worden?

     Wat is er voor nodig? Data ter beschikking stellen wanneer de aanvrager daar toestemming voor geeft. Punt. En dus niet aan één ondernemer, maar aan iedereen die met deze data een service of dienst denkt te kunnen aanbieden. Anders zitten we weer met een monopolist opgescheept.

      

    Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers