Pleio

Engels | Nederlands
Innovatie Pleio

Innovatie Pleio

Innovatie Pleio, nieuwe functionaliteiten, ontwikkelingen, co-creatie

 3/5 Sterren (1)

Verbeteren zoekfunctie Pleio

Laatst bijgewerkt op 1677 dagen geleden door Marcel Ziemerink Reacties (6)

 0/5 Sterren (0)

Als ik bij alles zoeken een zoekterm invoer dan wordt slechts een heel beperkt aantal resultaten getoond. Probeer maar eens: financiering Pleio dan krijg je drie resultaten: een tweio en twee blogs. Eén blog : Hoe gaat de financiering van pleio er uit zien ? van David van Berlo laat hij helemaal niet zien in het zoekresultaat. En doorzoeken van documenten of andere content is er al helemaal niet bij. Ik kan niet anders constateren dan dat de zoekfunctie gewoon amateuristisch is en merk aan mezelf dat het mij enorm begint te irriteren. Pleio is zonder een goed werkende zoekfunctie een doolhof omdat er zoveel groepen/deelsites en content is en dat wordt alleen maar erger naarmate Pleio groeit. De oplossing is simpel. Schaf heel snel betere zoeksoftware aan, bijvoorbeeld een bedrijfsversie van Google. Zie het filmpje op pagina https://www.pleio.nl/events/event/view/19599472/helpfunctie-pleio-verbeteren-en-ontwikkelen Ben echt benieuwd wanneer dit opgepakt wordt. Als jullie hulp nodig hebben dan wil ik best een inbreng leveren, maar dan moet er wel wat tempo gemaakt kunnen worden.

Het bedrijf Next2Know BV heeft zoeken binnen Pleio eens uitgewerkt. Graag jullie reacties.

Zoeken op Pleio (1).pdfZoeken op Pleio (1).pdf

Reacties

Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
  • Marcel Ziemerink
   Marcel Ziemerink 1638 dagen geleden

   @Tauvic Ik heb voor 99,5% de financiering rond, dus ik denk dat we ermee aan de slag gaan. Mag ik hierop uit maken dta je wel mee wilt denken? Zullen we dan een afspraak maken?

   kijk voor mijn gegevens http://ziemerink.org/

    

    

   • Tauvic Ritter
    Tauvic Ritter 1638 dagen geleden

    elasticSearch heeft ook mijn belangstelling. Daarnaast denk ik dat je nog veel meer kan doen met de waardering van content zoals fivestar rating. Nu kan je wel een rating opgeven maar deze kan ook gebruikt worden om hoog ge rate documenten een prioriteit te geven. Ik heb op mijn site een simpel lijstje met de laatste hooggewaardeerde documenten. Werk goed en goedkoop. 

    • Henk Thielens
     Henk Thielens 1641 dagen geleden

     Hoi Marcel

      

     In het document staat:

     "we gebruiken het profiel om gevonden content te filteren naar bruikbaarheid in de context van de ontvanger. Kortom, het profiel moet ervoor zorgen dat we 'de juiste informatie op het juiste moment bij de juiste persoon brengen'.

     Het 'matchen van profielen' met content en/of andere profielen is iets wat we in de sociale omgang ook impliciet doen. 

     Wanneer we een computer willen laten bepalen of er sprake is van een interessante hele of gedeeltelijke match dan moeten we criteria hebben om te vergelijken. Wat ons rest is te bedenken hoe goede bruikbare profielen t.b.v. matching bepaald kunnen worden. Ik zou om de profielinformatie te optimaliseren gebruik gaan maken van e-portfolio software binnen Pleio. 

     Zo kun je een kwaliteitsomslag maken en groepen kunnen min of meer gaan 'afdwingen' om bepaalde algemene minimale lidmaatschapseisen gaan stellen voor toegang en deelname aan een groep door e invulling van standaard profielen. Via de eis nta 2035 http://www.nen.nl/pdfpreview/preview_181115.pdf krijg je een heldere format waardoor informatie automatisch op de juiste positie terecht komt.

     Vraag is hoe meegaand gebruikers zijn. Je zou het makkelijker kunnen maken door de mogelijkheid te creëren om e-portfolio c.q. profielinformatie te importeren, bijvoorbeeld vanuit de linkedinprofielen naar Pleio. Die zouden dan als metadata in de profielen van Pleio gebruikt kunnen worden en dat zal dan betere zoekresultaten gaan opleveren. Dus zij die betere resultaten zoeken moeten er dan wel mee instemmen dat hun bestaande informatie gebruikt wordt.

     Het regionaal dashboard zie  http://www.letsconnect-brainport.nl/wat-is-let-s-connect/regionaal-dashboard/ dat nu in ontwikkeling is en veelbelovend is kan op basis van persoonlijke profielen regionale (arbeidsmarkt)informatie automatisch (grafisch) ontsluiten waardoor de gebruiker er dus iets voor terugkrijgt als hij zijn gegevens ter beschikking stelt op basis van de eigen linkedin en e-portfoliogegevens. Misschien interessant om eens naar de werking te kijken?  Zie https://demob3k.q1000.ro/authenticator/login.html#!login

     Je zou kunnen overwegen de gebruiker te vragen om de koppelingen met Linkedin en Twitter in omgekeerde richting te mogen gebruiken. De gebruiker verschaft dan de zoektechnologie van Pleio toegang tot de eigen profielen op Twitter en Linkedin. Maar of dat gaat werken zou dan natuurlijk getest moeten worden.

     Er zijn veel mensen (481000) die nu een persoonlijk dossier hebben en daar allerlei gegevens hebben staan. Zie https://www.werkenbijdeoverheid.nl/persoonlijk-dossier/user/login Je zou de exportfunctie daar kunnen gebruiken om je profiel op Pleio te vullen. Maar dan mis je wel de doelgroep die niet bij de overheid werkt.

     Linkedin en e-portfoliointegratie  verdient m.i. de voorkeur omdat daar meestal al heel veel generiek bruikbare informatie staat.

      

       

      

     • Henk Thielens
      Henk Thielens 1652 dagen geleden

      Zou je de zoekfunctie niet als app/functionaliteit kunnen aanbieden en de gebruikers die er behoefte aan hebben er een klein bedrag (2 euro) voor laten betalen? Je kunt dan testen of dit een goed verdienmodel kan zijn en als het werkt in de toekomst meer functionaliteit bekostigen. Sponsoren zouden voor een te bepalen bedrag op een pagina van Pleio en in de AppStore vermeld kunnen worden met een hyperlink als vrienden van Pleio. Zo krijgen zij extra publiciteit. 

      • Ap Keehnen
       Ap Keehnen 1670 dagen geleden

       Marcel,

       Ik hoop al lang op betere zoekfunctionaliteit. Als DataLand willen we wel €1.500,- bijdragen.

       • Marcel Ziemerink
        Marcel Ziemerink 1676 dagen geleden
        Ik zou daarom het volgende voorstellen
         
        1) Begin met een goede integratie van een open source zoekmachine. Hierbij denk je ook goed na over wat je met eventuele statistieken wilt bereiken. Het zoekproces levert je nl. heel veel gegevens op over het gebruik van Pleio, trending topics, etc. Het zoekproces zelf voorzie je van uitgebreide zoekmogelijkheden: datum range, auteur, formaat, etc. Verder maakt het proces gebruik van standaard zaken als stopwoordenlijsten, eventueel beschikbare synoniemen, zoeken naar spellingvarianten (inclusief fouten), booleaanse operatoren en wildcards, etc. En natuurlijk wil je kunnen filteren op deelsites en groepen.
         
        2) Neem de (publieke) portfolio’s mee als doorzoekbare informatiesoort.
         
        3) Overweeg voor hele populaire thema’s dynamische collecties in de vorm van boekenplanken in te richten. Dit vergroot het gevoel van een ‘pro-actieve’ kennisomgeving.
         
        4) Altijd tot de verbeelding sprekende aanvulling is ‘attendering’: een service die gebruikers op de hoogte brengt van voor hen interessante nieuwe content. Gebruikers kunnen dan bv. bij een document aangeven dat ze bij vergelijkbare nieuw gepubliceerde content hiervan op de hoogte gebracht willen worden. Zonder metadatering vereist dit de inzet van classificatie en ik zou het daarom niet in een eerste release meenemen maar als een ’nice to have’.
         
        Waar moet je aan denken qua kosten? Onderdeel 1. is wat je sowieso nodig hebt. Met enig voorbehoud kun je denken aan een inspanning van vier weken, wat grofweg neerkomt op een bedrag rond de 11k. Ik ga ervan uit dat de portfolio’s (onderdeel 2.) dermate zijn gestructureerd dat die daarin zijn meegenomen. Het inrichten van de collecties is niet veel werk, de vraag is hoe ze moeten worden opgenomen in de GUI en de functionaliteit van Pleio. Verwacht een paar dagen inspanning, maar dit is uiteraard onder enig voorbehoud. De zoekmachine waarop ik deze inschatting baseer is ElasticSearch. De geclusterde architectuur hiervan past ook uitstekend bij de schaling (en opschaling) van Pleio.
         

        Dus voor nog geen €15.000,- hebben we een geavanceerde en intelligente zoekmachine op Pleio en haar deelsite!

        Reageer en geef aan welk bedrag jou organisatie bij wil en kan dragen!

       Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers