Pleio

Engels | Nederlands
Open Data

Open Data


 1/5 Sterren (1)

Open data webservices voor www.overheid.nl

Laatst bijgewerkt op 2549 dagen geleden door Edo Plantinga

 0/5 Sterren (0)

Inleiding

Deze pagina dient ter ondersteuning van de open data webservice voor overheid.nl, waarmee realtime in meerdere collecties van overheid.nl gezocht kan worden (zoals bekendmakingen en lokale regelingen).

Deze pagina is bedoeld voor zowel ontwikkelaars als voor suggesties voor toepassingen. Deze pagina is een aanvulling op de handleiding die te vinden is onderaan de helppagina van overheid.nl. Zie ook het nieuwsbericht over deze webservice.

Help mee deze pagina te verbeteren

Iedereen wordt uitgenodigd om deze pagina aan te vullen waar nodig. Dit kan door in te loggen en links in het menu op 'Pagina bewerken' te klikken.

Mogelijke toepassingen

Gedacht kan worden aan onderstaande toepassingen. (Verzoek: vul aan waar mogelijk).

Lokale regelingen

  • Gebruik de webservice om een email notificatieservice te bouwen voor nieuw gepubliceerde lokale regelingen die voldoen aan bepaalde criteria.
  • Analyseer regelingen van verschillende gemeentes. Welke gemeentes heeft de meeste regelingen per inwoneraantal?
  • Welke organisaties actualiseren hun collecties het vaakste?
  • Ontsluit lokale regelgingen via mobiele telefoons.
  • Ontsluit lokale regelingen via gemeentelijke websites.
  • Maak een overzicht in HTML van alle regelingen met alle metadata voor een organisatie, voor intern gebruik binnen die organisatie.

Lokale bekendmakingen

Lokale vergunningen

Adressen van overheidsorganisaties

Producten en diensten.

Bestaande toepassingen

Vergunningenkaart

Op Vergunningenkaart.nl kun je actuele bouw- kap en andere vergunningaanvragen uit jouw buurt raadplegen, in één overzichtelijke kaart. Vergunningenkaart plaatst namelijk alle bekendmakingen van gemeenten op de kaart . De website bestaat al enkele jaren en toont aan dat het geen extra moeite hoeft te kosten om gegevens die een gemeente toch al publiceert, ook direct op een kaart inzichtelijk te maken. Als je maar de juiste koppeling legt, gaat publicatie automatisch.

De site toont de actuele gemeentelijke vergunningaanvragen van een groot aantal Nederlandse gemeenten op Google Maps. Het maakt gebruik van de data van de zoekdienst Bekendmakingen. De gegevens worden verreikt met geografische data om ze op de kaart te tonen. Op de website kunnen ook afgeleide kaarten gemaakt worden die een subset van de informatie tonen. Deze afgeleide kaarten kunnen gebruikers embedden op andere plekken. De functionaliteit van de kaart – lees: altijd actueel – blijft ook daar dan behouden. Vergunningenkaart.nl is een gratis te gebruiken prototype van GeoStart van SWIS, waarmee je gegevens simpel, snel en gecategoriseerd op een kaart kunt plaatsen om deze gegevens vervolgens beter en breder te kunnen publiceren.

www.vergunningenkaart.nl en www.swis.nl/geostart

[ Plaats hier reeds bestaande toepassingen ]

Voorbeeldcode

In de handleiding staan diverse voorbeelden van URL's waarmee je de zoekdienst kunt bevragen. Verzoek aan ontwikkelaars om hier extra voorbeelden te geven die nuttig kunnen zijn voor anderen.

Lokale regelingen (CVDR)

Bekendmakingen

Bekende bugs

Verbetersuggesties

Schrijf hieronder je verbeteringen voor de handleiding en voor de webservice zelf. Staat je suggestie er al bij en wil je aangeven dat het voor jou ook belangrijk is? Zet er dan een “+” achter.

Verbetersuggesties voor de handleiding

Wat kan duidelijker? Ontbreekt er informatie? Is er behoefte aan gedetailleerdere collectiespecifieke informatie?

  • ...

Verbetersuggesties voor de webservice

Hoe zou de webservice zelf beter kunnen?

  • Momenteel kun je geen documenten opvragen die uit een collectie verwijderd zijn sinds een bepaalde datum. Dit maakt het lastig om dagelijks met een collectie te synchroniseren (je moet dan dagelijks de hele collectie uitvragen). Wie heeft er behoefte aan een mechanisme om verwijderde documenten op te vragen? Hoe zou zo'n mechanisme eruit moeten zien?

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers