Pleio

Engels | Nederlands
Innovatie Pleio

Innovatie Pleio

Innovatie Pleio, nieuwe functionaliteiten, ontwikkelingen, co-creatie

 3/5 Sterren (1)

PageFreezer een archief & backup functie op Pleio

Laatst bijgewerkt op 1658 dagen geleden door Marcel Ziemerink

 5/5 Sterren (2)

Met de PageFreezer service is het mogelijk websites en sociale media te archiveren. Verschillende gemeentes maken ondertussen gebruik van deze service.

Minder bekend is dat je met PageFreezer ook een intranet kunt archiveren. PageFreezer voorziet elke “archiefpagina” van een digitale handtekening en tijdstempel en bouwt daarmee een recordsmanagementsysteem op dat “full tekst”doorzoekbaar is. Vandaar dat Pleio en PageFreezer de mogelijkheden hebben onderzocht om een archief op te bouwen van de Pleio community. Daarbij waren een aantal uitdagingen te overkomen. In de eerste plaats: PageFreezer is een Canadees bedrijf (overigens opgericht door een Nederlander die naar Vancouver is geëmigreerd) en beschikt over een internationale infrastructuur voor het archiveren van websites.

Op grond van discussies, mede gevoed door NSA, heeft PageFreezer nu een volledig Nederlandse infrastructuur opgebouwd, waardoor data gegarandeerd binnen Nederland blijven. Ook diende er aanpassingen verricht te worden aan de wijze waarop authenticatie tot stand komt. Pleio stelt hier de nodige eisen, beide partijen zijn in constructief overleg over de wijze waarop eventueel maatwerk moet worden bekostigd. PageFreezer heeft zich bereid verklaart de initiële investering om te slaan in de maandelijkse abonnementskosten. Inmiddels zijn we zover dat Pleio na uitgebreide testen tot de conclusie is gekomen dat PageFreezer een zeer goede aanvulling biedt op het productenpallet van Pleio: een volledig zoekbaar archief van de community. Het archief kan tevens dienst doen als een vorm van backup omdat alle informatie beschikbaar blijft, zonder dat het nog beslag legt op de community software bronnen.

Voor overheidsklanten die al reeds gebruik maken van de PageFreezer service voor het archiveren van hun website, is de service vertrouwd en kan binnen het bestaande contract worden gebracht.

Voor meer informatie over dit project:

Marcel Ziemerink info@ziemerink.org

John Jansen john@pagefreezer.com

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers