Pleio

Engels | Nederlands

social media

Laatst bijgewerkt op 2624 dagen geleden door lokenberg

 0/5 Sterren (0)

Social Media

Een  handleiding voor iedereen die meer wil weten over.

Wat is het waar gaat dat over? Hoe groot is dat nu die social media en wat is het dan daarover probeer ik duidelijkheid te krijgen……

En wat kan ik er mee …thuis op het werk sport hobbys?

 

Hoe groot is social media.

Technorati: kent meer dan 110 miljoen blogs wereldwijd.

100 miljoen video’s worden gekeken op You Tube ( meer dan 5000 uur aan beeldmateriaal  per dag wordt er ge-upload)

Facebook heeft meer dan 123 miljoen gebruikers

-het aantal inwoners in Japan en Mexico…

-10  Japan 127.078.679 (2009) 11  Mexico 111.211.789 (2009)

 

Wat is social media.

 

SOCIAL Media.. is

Participatie, openheid, conversatie, gemeenschap, contact.

 

Verschillende mensen en organisaties proberen een defenitie of uitleg te geven aan het begrip sociale media.

Dit is moeilijk  doordat het fenomeen sociale media zichzelf is blijven ontwikkelen.

Vanuit de nieuwsgroepen en de blogs naar de combinaties van dit soort groepen waar mensen samenkomen ( op het internet) en interactie met elkaar hebben.

 

Dus wil je iets begrijpen van social media/social comunities, dan is ook deze uitleg niet genoeg. Zien is geloven en al doende leert men.

 

En het gaat over

Sociale netwerken, sociale comunities ( gemeenschappen), Blogs, Wikis, podcasts, Forums, content communities, Microblogging.

 

Zoals in de begindagen van het internet gedacht werd over hoe het internet zou moeten zijn, zo praat men nu over social media.

 

(a good way to think about social media is that all of this is actually just about being human beings. … A. Mayfielsd What is social media?)

 

Er zijn mensen die stellen dat het succes van social media te danken is aan het feit dat het niet hypertechnisch is, maar door bijna iedereen gedaan kan worden. En meest belangrijk, JE kunt JEZELF zijn, of IEDER ander personage dat je zou willen zijn!

 

Dus je kan ervoor kiezen iedere kop koffie te twitteren,  maar je kan er ook voor kiezen om dat juist niet te doen, en alleen maar te twitteren als je mensen ziet met gele veters in de schoenen.

 

 

Vroeger, in een tijd voor het internet … in die tijd waren er mensen en organisaties die meningen verkondigden en nieuws verspreidden.  Denk aan leuzen op de muur, kranten en later televisie waarmee ideeen tot ons kwamen.

 

Door de komst van verschillende initiatieven, en diensten op het internet zoals  nieuwsberichten, tekst, beeld,  foto’s, of filmmateriaal te delen is het in een zeer korte tijd mogelijk geworden om met behulp van een mobieltje, of een laptop de wereld te kunnen bereiken met je eigen toevoegingen aan kunst en cultuur.

 

De distributie werd al snel geholpen door de techniek achter RSS feeds  die ervoor zorgen dat alle content ( inhoud) die men interessant vindt klaarstaat als jij achter je computer gaat zitten.

RSS feeds ( really simple syndication) maakt het mogelijk je te abboneren op een blog, of een website.

Dit programma meld aan jouw nieuwslezer of aan jouw website dat er gegevens staan die mogelijk interessant zijn voor jou. Jij kunt dan deze content bekijken op je eigen pc zonder eerst naar de blog of website te moeten gaan.

 

Social media en zoekmachines

Het kan zelfs zo zijn dat door het aantal pageviews en het aantal links dat je haalt ervoor zorgen dat je ranking in een zoekmachine stijgt en je als blog dus sneller gevonden wordt als mensen informatie zoeken over een onderwerp.

 

Social media en opsporing

De leuke bijkomstigheid van het feit dat mensen zoveel interactie met elkaar hebben op het internet is dat zij hun eigen BiG Brother worden…

Als opsporingsambtenaar kan je uitzoeken of iemand gebruik maakt van een Netwerk, of dat er binnen verschillende social media gesproken wordt over een bepaald onderwerp, persoon, of bedrijf dat met je onderzoek van doen heeft. Denk ook aan You Tube filmpjes waarom je bijvoorbeeld mensen ziet werken bij het bedrijf zonder werknemers..??

Nu is internet uiteraard niet perse de oplossing, maar een relatief nieuw extra hulpmiddel waarvan ik hoop dat eenieder dit met succes kan gebruiken.

8 september was hierover nieuws. Haha

 

 

 

Mashups

De combinatie van verschillende soorten programma’s en/of diensten op het internet zoals bijvoorbeeld in hyves de mogelijkheid tot het zoeken van locaties van vrienden, en het bijhouden van verjaardagen.

Dit wordt mogelijk gemaakt doordat mensen ( de gebruikers) worden aangemoedigd open te zijn, te delen en om inventief met de mogelijkheden om te gaan.

 

Een ander voorbeeld is Google Earth, waarin mensen informatie toevoegen over bedrijven en bezienswaardigheden. Een voorbeeldje is dat mensens de Televisieserie helemaal hebben gemapped in google earth..

Het samenvoegen en aanpassen van media komt het duidelijkst naar voren op You tube.

Waarop mensen beelden en geluid vaak aanpassen en herinterpreteren

 

 

 

In de volgende volgorde wordt gekeken naar verschillende Sociale netwerken, sociale comunities ( gemeenschappen):

Blogs, Microblogging, Wikipedia, podcasts, Forums, content communities, Persoonlijke Netwerken

 

Sociale Netwerken:

Blogs: 

Blog staat voor weblog. Populair gezegd het bijhouden van een dagboek op het internet, hoewel die benaming de gemiddelde blogger tekort doet. Veel bloggers schrijven prachtige verhalen en gedichten en onderhouden middels verschillende manieren ook contact met elkaar. ( denk aan Blogger waarin verschillende bloggers kunnen lezen wat andere bloggers hebben geschreven en vice versa). Wereldwijd zijn er meer dan dan 110 miljoen blogs, wat inhoudt dat er wereldwijd meer dan 110 miljoen mensen een blog hebben.

Microblog:

Bloggen is een fenomeen uit de tijd voor TWITTER. Met de intrede van de microblogdienst Twitter zijn veel mensen gestopt met actief over hun leven, doen en welzijn te bloggen. Ze kunnen immers binnen 140 karakters prima iedereen, gedurende een activiteit of de gehele dag, op de hoogte houden. Andere diensten zijn ondermeer foursquare, Fmylife en Plurk.

Wikipedia  en FAQ

WIkipedia  is een voorbeeld van het idee dat het internet open moet zijn en toegankelijk voor iedereen.  Wikipedia is begonnen als een online encyclopedie met als doel de informatie te brengen voor en door mensen. Dit houdt in dat eenieder een artikel kan wijzigen of aanpassen.

Dit heeft voor en nadelen…. Zo heeft iemand een paar jaar terug Dries Roelvink een aantal dagen op de lijst van meest gezochte SS’ers geplaatst, en kwam de Rijksvoorlichtingsdienst in de Media nadat er Wikipedia artikelen over Willem Alexander en Maxima waren gewijzigd.

De vorm Wikipedia is er een die aangeslagen is. Veel bedrijven hebben een eigen vorm van Wikipedia op hun intranet.

 

Een FAQ wat staat voor Frequently asked questions bestaat uit een lijst met de voor een specifiek bedrijf of onderwerp  meest gestelde vragen en de daarbij horende antwoorden.

 

Podcasts: wat is het? Een opname van geluid en vaak ook beeld beeld die je kunt downloaden (Vaak op een Apple apparaat. )

Bas Westerweel was in Nederland een voorvechter voor deze techniek, en door de jaren heen is er in Nederland, en in de wereld een communitie ontstaan van mensen die gek zijn op deze data die vaak automatisch via rss feeds wordt gedownload.

 

Forum: Het Forum is de plek om je mening of je vraag kwijt te kunnen over welk onderwerp dan ook. Zodra jij denkt dat er behoefte is om over een onderwerp te praten kan je een forum aanmaken.

Denk aan een ZIGGO gebruikers forum voor klanten van ziggo, het MAROC.nl forum, het VIVA lezeressen forum.

Je kan het zo gek niet bedenken of iemand heeft er wel een forum voor aangemaakt.

Vaak moet je lid worden ( meestal gratis) van een forum en werk je onder een zelfgekozen naam. De teksten (Postings) die je plaatst worden door de andere leden in een forum gelezen en zonodig beoordeelt. Indien men het niet met je mening of je opmerking eens is kan het zijn dat de oprichters van een forum ( moderator) je tekst of zelfs je lidmaatschap verwijderen waardoor je op dat moment onder die naam geen toegang meer hebt tot dat forum.

 

Opsporen met behulp van Forums

Je kan mede door gebruik te maken van bijvoorbeeld Forumgrazer.net uitzoeken of iemand gebruik maakt van een forum, of dat er gesproken wordt over een bepaald onderwerp, persoon, of bedrijf dat met je onderzoek van doen heeft.

Zodra je eenmaal een forum hebt gevonden dat van belang kan zijn voor je onderzoek dan kan je de keus maken om dat forum regelmatig te bezoeken.

 

Content Communities.

Wat ik nu aan moet met deze term?? Content communities zijn verschillende vormen van Social media waar de leden van de community content uploaden en downloaden.

Deze content kan zijn film muziek afbeeldingen tekst.

Als websites kan je denken aan BIleo, You Tube, Hyves

 

 

Persoonlijke Netwerken

Veel mensen verenigen zich in netwerken met betrekking tot verschillende onderwerpen of  met betrekking tot een bepaald doel dat zij beoogen.

Dit is nogal wazig… en daarbij kan ik vermelden dat in veel van deze netwerken er leden zijn die daar alleen maar zijn om zoveel mogelijk connecties te hebben omdat dit binnen hun referentiekader extra status verleent.

 

 

 

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers