Pleio

Engels | Nederlands
SharedSpace

SharedSpace

Leren over "gedeelde ruimte" in een "gedeelde digitale ruimte"...

 0/5 Sterren (0)

(Double) Dutch

Laatst bijgewerkt op 337 dagen geleden door Martin van Zanten Reacties (1)

 0/5 Sterren (0)

The last part of this essay I'll write in Dutch. To you, dear reader, this may be Double Dutch.

Waarom zou je een Engelse kreet slaken in het Nederlands, als je net zo goed je moerstaal kunt gebruiken? En wat óók in het Nederlands geldt: ruimte is een "fundamentele grootheid" in de natuurkunde. In mijn gedachten schept het verwarring, omdat ik het gevoel heb dat alles om me heen "gedeelde ruimte" is.

Dus mijn voorstel is om een verkeersoplossing preciezer aan te duiden met bijvoorbeeld iets als "gedeelde-minimalistische-verkeers-ruimte" een "gmv-ruimte"?

Voorlopig is dit mijn aandeel in het verhaal rond "shared space".

Iemand in de zaal?!

 

:)

Reacties

Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
  • Rob Brink
   Rob Brink 337 dagen geleden

   Martin

   Een mooi begin, begint zoals gewoonlijk simpel en na er even over te hebben nagedacht ontstaat de chaos (onduidelijkheid).

   Nu is het zaak om te komen bij wat wordt bedoeld met "shared space" in de openbare ruimte. De definitie en wat wordt verstaan onder shared space is zelfs lastig voor een organisatie als CROW. In publicatie 303 is het eerst nodig om uit te leggen wat Duurzaam Veilig inrichten van openbare ruimte betekent, voordat een poging wordt gewaagd om uit te leggen wat shared space betekent. En bij de uitleg van shared space wordt telkens aangehaald wat de verschillen met Duurzaam Veilig zijn. Daarmee wil ik aangeven dat de materie niet zo eenvoudig is.

   Bij het inrichten van openbare ruimte is leefbaarheid en verkeersveiligheid van belang. Daarbij uitgaand van Duurzaam Veilig principes wordt alles strak geregeld in lengtes en breedtes, gebruikers, borden et cetera.

   Om los te komen van het Duurzaam Veilig keurslijf kan getracht worden op een andere wijze de verkeersveiligheid in een openbare ruimte (verblijfsgebied) te bereiken.

   Kenmerken van shared space (verkeerskundig)

   Dat betekent meer ontwerpvrijheid, (bijna) geen borden, interactie tussen gebruikers van de ruimte en toch ook een hoge mate van verkeersveiligheid. De inrichting spreekt niet voor zichzelf en zorgt ervoor dat iedere gebruiker van de ruimte een bepaalde mate van oplettendheid heeft. Samen gebruik maken van een ruimte vraagt om afstemming tussen gebruikers.

   In een pure verkeersruimte met hoge verkeersintensiteiten en/of snelheden is dit niet toepasbaar. In een verblijfsruimte veel meer. Denk dan aan een stadscentrum of een winkelcentrum in een woonwijk. Maar ook (een deel van) een woonwijk zelf, of bij een klein dorp de gehele bebouwde kom!

    

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers