Pleio

Engels | Nederlands
Van aanslag naar bijdragen

Van aanslag naar bijdragen

Een samenleving zonder Belastingdienst, zinvol bijdragen in communities en met The Internet of Things

 0/5 Sterren (0)

1. Inleiding

Laatst bijgewerkt op 2479 dagen geleden door Harrie Custers

 0/5 Sterren (0)

Inleiding

De toekomst lonkt. Een samenleving waarin burgers en bedrijven zelf verantwoordelijkheid nemen voor zaken die er toe doen. Een samenleving die deze bijdragen faciliteert, zichtbaar maakt, erkent en waardeert. Een samenleving die burgers en bedrijven ook laat kiezen waar hun geld aan wordt besteed. Burger en ondernemer krijgen "kleur". Het loont om "zinvol bij te dragen".

Daarbij willen we ons niet verliezen in luchtkastelen. Wij willen ook niet roepen wat moet en hoe het moet. En al helemaal niet willen we roepen wat anderen daarvoor dan moeten doen. Wij willen dit boek "Een samenleving zonder Belastingdienst, van aanslag naar bijdragen" schrijven samen met hen die zich uitgenodigd, geroepen en of verantwoordelijk voelen.

Als bosbouwer had ik mijn leermeester in Leibundgut, een Oosterijks Houtvester. In het bos staande stelde hij zich de volgende vragen:

  1. Wer bist du?
  2. Wo kommst du her?
  3. Wo gehst du hin?
  4. Wo möchte ich dass du hin gehst?
  5. Was kann/soll ich dann jetst tun um dich dahin zu (beg)leiten?

Deze vragen wil ik hier stellen voor onze samenleving Nederland (en Europa) en in het bijzonder voor de Belastingdienst. Ik hoop dat anderen willen helpen tot het vinden van antwoorden. Ik hoop ook dat anderen zich deze vragen stellen voor andere instituties die we in het verleden als oplossing hebben bedacht voor het dienen van het gemeenschappelijk belang.

Misschien - en ik hoop dat van harte - komen wij en ieder voor zich zelf ook tot een antwoord op vraag 5.

Opdat we samen bottom up gaan bouwen aan een samenleving die de moeite waard is. Voor ons en voor generaties na ons.

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers