Pleio

Engels | Nederlands
Helpdesk Pleio

Helpdesk Pleio

Je kunt hier vragen stellen en beantwoorden!

 4.3/5 Sterren (4)

Voldoet Pleio aan de webrichtlijnen?

Laatst bijgewerkt op 2750 dagen geleden door Pleio Help Reacties (1)

 0/5 Sterren (0)

De webrichtlijnen http://www.webrichtlijnen.overheid.nl/ zijn er onder andere voor om sites toegankelijk en bruikbaar te maken voor mensen met verschillende apparaten. En ook mensen met beperkingen, die specifieke hulpmiddelen gebruiken (drempels weg). Verder gaan ze over zaken als scheiding van inhoud, vormgeving en systeem, zodat je - mocht dat nodig zijn - de inhoud ook op een andere manier kunt gebruiken.

Voldoet Pleio aan deze richtlijnen?

De vraag kwam van een project van de rijksoverheid, waarvoor de webrichtlijnen voorgeschreven zijn.

 

 

Antwoord Harrie:

Pleio kan niet aan alle webrichtlijnen voldoen, maar geen enkel web2.0 platform kan aan die richtlijen voldoen. Uiteraard streven we ernaar om wel zoveel mogelijk in lijn met deze richtlijnen te bouwen. 

Reacties

Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
  • Herko Coomans
   Herko Coomans 2781 dagen geleden

   [...] maar geen enkele web2.0 platform kan aan deze richtlijnen voldoen.

   Sorry hoor, maar dat is zeker niet per definitie zo. Wie weet wat hij/zij doet, weet wat progressive enhancement en adaptive layout zijn, weet welke toegankelijke technieken beschikbaar zijn, kan prima een toegankelijke 'twee-punt-nul' platform maken. Het vooroordeel dat de Webrichtlijnen vooruitgang door middel van inzet van 'twee-punt-nul' in de weg staat, is op zichzelf een bekrompen en lui argument.

   De Webrichtlijnen zijn juist ontzettend 'twee-punt-nul': ze zorgen ervoor dat er al bij de bouw van de site/platform/webapplicatie rekening gehouden wordt met zowel de betekenis van de inhoud en mogelijk hergebruik ervan. Dat de meeste ontwikkelaars te lui zijn om daarbij verder te denken dan hun favoriete browser en hun eigen gebruikservaring, zegt meer over het vakmanschap van de ontwikkelaar dan over de kwaliteitseisen die de Webrichtlijnen 'verplicht'. Google is 's werelds grootste blinde gebruiker, die 80% van jouw bezoekers naar de door hen gezochte informatie leidt. Door toegankelijkheid vanaf het begin mee te nemen _en te borgen_ zorg je ervoor dat jouw boodschap dus meer mensen bereikt. Zo simpel is het ook weer.

   Wat betreft de vraag of Pleio ook aan de Webrichtlijnen moet voldoen: de Webrichtlijnen zijn ervoor om de toegankelijkheid van overheidsinformatie die op internet wordt gepubliceerd te borgen. Dus alle websites die die functie vervullen moeten aan de Webrichtlijnen voldoen. De hamvraag is dus of Pleio 'overheidsinformatie' of 'bedrijfsinformatie' publiceert. Indien het eerste, dan moet Pleio aan de Webrichtlijnen voldoen. Indien het tweede, is er geen formele verplichting.

    

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers