Pleio

Engels | Nederlands

Kennis in Praktijk

Laatst bijgewerkt op 2293 dagen geleden door Dirk Jan van der Wal Reacties (7)

 0/5 Sterren (0)

In deze sessie laat Dirk Jan van der Wal u kennismaken met Pleio: Plein Overheid. Na een korte introductie over de ontstaansgeschiedenis en achtergronden van Pleio krijgt u een live demonstratie van de  mogelijkheden om online samen te werken en kennis te delen via het Pleio platform. Van besloten (social) intranet via extranet tot volledig openbaar platform. U bepaalt de grens. Uiteraard komen de mogelijkheden van kennisdeling via Pleio uitgebreid aan bod.

Over Dirk jan van der Wal

image

Dirk Jan is Sr. Projectmanager bij de gemeente Haarlem. Daarnaast is hij actief als lid van de werkgroep Pleio en bestuurslid van de stichting Pleio. Hij is tevens bestuurslid van de stichting Ambtenaar2.0. Dirk Jan helpt organisaties bij het opzetten van een eigen deelsite binnen het Pleio platform.

http://www.twitter.com/dirkjanvdwal 

Over Pleio

Pleio is een samenwerkingsplatform voor de publieke zaak en wordt door een toenemend aantal overheidsorganisaties ingezet als platform voor hun Social Intranet. Pleio is gerealiseerd met Elgg, een open source platform. Alle functionaliteit die voor Pleio is of wordt gerealiseerd wordt teruggegeven aan de Elgg community. Daardoor is alle voor Pleio ontwikkelde functionaliteit vrij beschikbaar, ook voor niet overheden.

Reacties

Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
  • Wilbert Schermer Voest
   Wilbert Schermer Voest 2218 dagen geleden

   @Dirk Jan  Ik ben nog steeds geen bruikbare voorbeelden tegengekomen...

   • Wilbert Schermer Voest
    Wilbert Schermer Voest 2249 dagen geleden

    @ DJ: Goede vakantie gehad ? Dank voor je reactie !  Ik heb op ambtenaar 2.0 'gegoogeld' en gezocht in beleid 2.0 en geen bruikbare voorbeelden kunnen vinden. Zoek ik nu verkeerd ..... ?

    • Dirk Jan van der Wal
     Dirk Jan van der Wal 2250 dagen geleden

     @Wilbert

     Net terug van vakantie. Ik zit zelf in de gemeentelijke / provinciale hoek en ken die voorbeelden beter. De processen zijn echter niet zo anders.

     De meerwaarde vraag die je stelt heeft voor mijn gevoel niet specifiek betrekking op Pleio maar überhaupt op het gebruik van dit soort tools voor beleidsontwikkeling. Daarvan zijn op de ambtenaar2.0 ning meerdere voorbeelden te vinden.

     Zelf zie ik overigens niet alleen een verbetering in de kwaliteit maar vooral (en misschien nog wel belangrijker) in het draagvlak voor nieuw beleid / besluiten.

     • Wilbert Schermer Voest
      Wilbert Schermer Voest 2253 dagen geleden

      @ Dirk jan: Lukt het jou nog om mij van wat voorbeelden te voorzien die aansluiten bij mijn (beleids)praktijk ?

      • Wilbert Schermer Voest
       Wilbert Schermer Voest 2261 dagen geleden

       @ Dirk Jan, Ik werk in het beleidsveld visserij/aquacultuur en zoek met name naar politiek/bestuurlijk gevoelige beleidsonderwerpen/voorbeelden binnen de Rijksoverheid die zich bevinden op het op het snijvlak van economie en ecologie !

       De meerwaarde (van Pleio) zoek ik met name in de verbetering van de inhoudelijke kwaliteit van de beleidsontwikkeling. Jij hebt het vooral over de beheersmatige aspecten. 

       • Dirk Jan van der Wal
        Dirk Jan van der Wal 2291 dagen geleden

        @Wilbert,

        Ik ken meerdere voorbeelden, in welke hoek zoek je ze? Om er een paar te noemen: decentralisatie Jeugdzorg, opzetten Regionale UitvoeringsDienst, beleidsontwikkeling veiligheidsregio Kennemerland. Kan wat makkelijker voorbeelden geven die aansluiten bij jouw praktijk als ik weet welke die is.

        Wat de meerwaarde betreft. Die is er op meerdere punten:

        • De Pleio gemeenschap is in control. Die gemeenschap bepaalt via de werkgroep de ontwikkelling van Pleio.
        • De kosten van beheer en ontwikkeling worden gedeeld: niet meer allemaal betalen voor dezelfde oplossing maar samen de kosten dragen.
        • De data staat op eigen servers: geen toegang door derden. Bij Pleio blijft de gebruiker eigenaar van de data (en dat ligt bij Facebook wal even anders);
        • Privacy: Facebook kent de nodige privacy bezwaren. Jij bent niet de klant maar het product dat wordt verkocht. Voor participatie doeleinden kun je dus m.i. als overheid niet een kanaal kiezen waarmee je mensen dwingt hun privacy op te geven c.q. zichzelf te verkopen.
        • Juridisch: een aantal van de andere sociale media eigenen zich de rechten toe op het moment dat je iets plaatst. Daar kun je dus bijvoorbeeld niet een ontwerp voor de openbare ruimte plaatsen voor participatie. Bij Pleio heb je dat soort problemen niet.

        Zo zijn er nog wel een aantal punten van merwaarde te noemen. Ik kies daarom bewust voor Pleio.

        Groet,

        Dirk Jan

        • Wilbert Schermer Voest
         Wilbert Schermer Voest 2292 dagen geleden

         @ Dirk Jan:  Heb jij al praktijkvoorbeelden voor mij waaruit duidelijk blijkt dat Pleioi voor 'het dienen van de publieke zaak' heeft gewerkt c.q. een duidelijke meerwaarde heeft t.o.v. andere sociale media ?  

        Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers